Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Brýle jsou módní doplněk. Jak vybrat ty nejslušivější ?

Výběr slušivých brýlí je těžký, ale důležitý.

Máte-li špatný zrak, není nutné nosit stále kontaktní čočky. Přestože v mnoha případech mohou být čočky velmi praktické, brýle jsou významným módním doplňkem, který může dokonce vaší vizáži velmi prospět. Nejen v pracovním prostředí, ale i ve volném čase dotváří váš vzhled a mohou pomoci korigovat drobné nepřesnosti obličeje.

Jaká práce, takové brýle

Brýle jako doplněk mohou podstatně změnit výraz obličeje. S ohledem právě na pracovní prostředí je důležité vědět, v jaké oblasti působíte a jaké je vaše zaměstnání. Práci, jakou vykonáváte a jak byste v ní rádi působili, je vhodné uzpůsobit výběr brýlí.

Například vysoce postavený manažer většinou bude vybírat brýle tak, aby působily elegantně, seriózně, někdy i přísněji. Naproti tomu zdravotní sestřička bude nejspíše chtít působit jemněji, přátelsky a přístupně. Výběr brýlí tak představuje ryze osobní záležitost a může jistě vypovídat mnohé o jejich majitelce či majiteli.

Najděte dobrého optika
Přestože již máte určitou představu, jak by brýle měly vypadat, je vhodné poradit se o vhodnosti vždy s optikem. Brýle jako každý jiný módní doplněk samozřejmě podléhají módním trendům, přesto ne všechny budou každému také slušet. Brýle mohou podtrhnout vaši osobnost, ale je důležité jít k optikovi, který je také schopen vám poradit.

Dobrý optik se také pokusí vás částečně poznat, bude jej zajímat, jaké je vaše povolání a čemu se věnujete ve volném čase. Ne vždy se musí nutně názory plně shodovat, přesto vám však optik může doporučit i něco, co by vás samotné nenapadlo, Nakonec třeba zjistíte, že vám sluší jiný tvar nebo jiná barva, než jste si původně mysleli.

Brýle na různé příležitosti

Stále více mladých lidí si také vybírá brýle pro různé aktivity. Jiný vzhled brýlí je vhodný pro pracovní a studijní aktivity, jiné brýle na sport a na volný čas. U pracovních brýlí půjde většinou o image, jak by rád člověk zapůsobil na své okolí – podtrhují serioznost, bývají proto konzervativnější a dávají často vážný výraz.

U brýlí pro sportu zase více záleží na materiálu a odolnosti proti nárazům. Jako brýle pro volný čas je možné také zvolit i odvážnější módní výstřelek, který si například v jiném prostředí dovolit nemůžete. Samozřejmě však lze vybrat také brýle, které budou splňovat všechny vaše požadavky a využijete je při všech aktivitách.

Zlatá šedesátá
Moderní trendy se často mění a je třeba je sledovat. Jaké jsou současné trendy v oblasti výběru brýlí? Každý rok se pochopitelně objeví nějaká novinka týkající se brýlových obrub. Nyní jsou největším trendem velké brýle nebo design 60. let.

U slunečních brýlí zůstává trend velkých brýlí v módě již asi pátý rok a zatím je stále v oblibě. Nezapomínejte se ale u dioptrických brýlí řídit také poradenstvím očního optika, který zvolí brýle vhodné pro dané dioptrie a požadavky klienta.


Přestože tedy někteří lidé berou brýle jako nutné zlo nebo něco zbytečně drahého, je dobré si uvědomit, že to první, co na člověku vidíme, bývají právě brýle. Brýle jsou v prvé řadě zdravotní prostředek, bez kterého nemůže člověk pracovat a žít, ale zároveň je vnímáme jako šperk. Sotva vám přidá na image, jestliže budete mít krásné a drahé oblečení, ale na vašich brýlích bude znát, že nejsou příliš kvalitní a evidentně nebyly vybírány příliš pečlivě a s citem pro váš obličej.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3