Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

10 tajemství historie módy

Módní průmysl má mnoho tajemství. Tohle jsou jen některá z nich – někdy vtipná nebo jen prostě zajímavá.

1. Každý zná knoflíky na rukávech kabátů, ale asi málokdo ví, že s tímto nápadem přišel Napoleon. Přikázal svým krejčím, aby na dolní okraj rukávů našili knoflíky. Vojáci si díky tomu museli odpustit odporný zvyk používat rukávy ke smrkání.

2. Důležitým módním odvětvím je dětská móda. Každá maminka přirozeně chce, aby její dítě vypadalo dobře. Ale víte, že toto odvětví je staré jen dvě stě let? Do té doby malí i velcí caparti nosili jen zmenšené kopie dospělých modelů.

3. Do devatenáctého století neexistovaly žádné modelky. Krejčí předváděli své výtvory na pannách. Nebyl to špatný systém. Umíte si představit, co se ušetřilo za přehlídky a rozmazlená živá ramínka na šaty? Oč by byly oděvy levnější...

magazin.cz
4. Nedávno si slavní muži oblíbili vousy – nosí je Brad Pitt, George Clooney, Robert Pattinson a mnozí další. Kdyby ale žili v Rusku za Petra Velikého museli by za ozdobu brady platit speciální daň. Pokrokový car ji zavedl proto, aby donutil poddané se holit, a díky tomu vypadat více evropsky.

5. Tanga byla poprvé vyrobena v New Yorku na objednávku majora Fiorello Henry La Guardia. Tento milovník baletu byl mírně zděšen a o něco více znechucen, když si všiml, že tanečníci jsou na pódiu na ostro. Nechal pro ně proto zhotovit miniaturní kalhotky, aby zakryly alespoň to nejnutnější.

6. Ručně vyráběné modely jsou velice módní a cenné hlavně proto, že jsou exkluzivní. Ale do roku 1850 tomu bylo přesně naopak. Lidé si doma šili 70 % veškerého oblečení. V té době totiž nebyla v kurzu módnost, ale praktičnost.

7. Moderní žena se neobejde bez šperků. Ale byli to muži, kteří nosili první ozdoby na těle. Demonstrovali tím své sociální postavení.

magazin.cz

8. V dnešní době jsou krátké vlasy u žen běžnou záležitostí a lidé ani nevnímají, když potkají slečnu na vrabčáka na ulici. Ale nebylo tomu tak vždy. V minulosti byly krátké vlasy u žen znakem hanby. Ženy, které byly nachytány při nevěře nebo prostituci, byly potupně ostříhány.

9. Určitě jste zaznamenali, že těhotenství je momentálně velice módní. Hollywoodské celebrity ve chvíli, kdy si přečtou pozitivní test, začnou vynášet svůj stav do nebe a v pokročilejším stádiu se chlubí svými vystouplými bříšky. Možná vás bude zajímat, že to není jen trend dnešních dnů. V patnáctém století bylo těhotenství také velice in a ženy, které zrovna nečekaly, si alespoň vycpávaly břicho polštářem, aby tak vypadaly.

10. Momentálně se nosí přírodní obočí – žádné velké vytrhávání, hlavní je přirozenost. V době renesance tomu bylo přesně naopak – obočí se vyholovalo a dokonce se ani nedomalovávalo. Dobrým příkladem tohoto středověkého trendu je Mona Lisa.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10