Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: dont-panic.co.uk

Síla: Děvčátka jako sexy modelky!

Tváří se svůdně a pózují jako profesionální modelky. Mnohým děvčátkům na těchto snímcích ale nebylo ještě ani deset.

Takový malý Cadeaux – dáreček
Všechno to spískala kontroverzní redaktorka Carine Roitfeld z časopisu Vougue a módní guru Tom Ford! Dvojice totiž přišla na nápad, že by se mohla do prosincového čísla francouzského magazínu Vogue nafotit fashion story, v níž by místo dospělých modelek využila malá děvčátka. Projekt se měl jmenovat Cadeaux, což v překladu znamená Dárky.

magazin.cz

Luxus pro úspěšné
Každá fashion story má ve čtenáři navodit jakousi výjimečnou náladu. Její skutečnou úlohou je ovšem propagace výrobků, které mají modelky na sobě. V případě této dětské fashion story to nebyly zrovna laciné kousky!

Stylisté dívenky navlékli do luxusních značkových šatů „haute couture“ (což bývají nejdražší linie designérských kolekcí), ověsili je drahými šperky a nechyběly samozřejmě ani efektní značkové doplňky. Šlo zkrátka o luxus, který by každá úspěšná žena měla mít.

magazin.cz

Děvčátka – tahák nejen pro pedofily
Fotografie, jež zachycují načesaná děvčátka v úzkých sexy šatech a botkách na podpatku, jak svůdně leží na sofa nebo se před zrcadlem krášlí rtěnkou, vyvolaly obrovskou vlnu nevole. Veřejnost obzvláště pobouřil fakt, že rodiče těchto děvčátek s focením souhlasili. Vždyť děti na takovéto fotky nepatří!

„Je to zvláštní, jaké negativní emoce tento projekt vyvolal. Ale přesně toto se v módním byznyse děje! My jsme s Tomem jen chtěli upozornit na to, jak jsou velmi mladá děvčata využívaná k propagaci různých výrobků a značek. A také – jak jim je vnucována role jakéhosi sexsymbolu,“ říká Carine.

magazin.cz

Za dobrotu na žebrotu
Za tuto prácičku si ale paní redaktorka vysloužila odměnu – vedení prestižního magazínu ji po bouřlivých reakcích vyhodilo.

„Pracovala jsem v časopisu deset let, ten vyhazov byl pro mě docela šok. Jsem ale ráda, že díky poprasku kolem fotek se začalo o tématu mladých modelek více mluvit, a o to mi vlastně šlo,“ říká Carine.

magazin.cz

Takové morální bičování
Nezaměstnanou Carine Roitfeldovou si ale vzala na mušku různá periodika a organizace. Například křesťanský plátek Christianity Today ji obvinil, že „dívenky zkazila“. Jak je vidět, tyto dětské fotky budou spoustě lidem ležet ještě pěkně dlouho v žaludku.

Horší je, že pokud se přístup modelingových agentur a vůbec celého módního průmyslu nezmění, budeme se setkávat s jen o trochu staršími tvářemi (většina modelek začíná kolem 13 let) v módních časopisech nebo na přehlídkách stále. A to, jak je vidět, zatím mravokárcům tolik nevadí…

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 112