Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: etsy.com

Mrtví brouci na špercích

Leze leze po železe, nedá pokoj až tam vleze! A tak se stalo, že nějaký ten brouk v tom železe zůstal a vytvořil šperk. Designérka Katie VanBlaricum asvým výtvorům s hmyzem říká živé šperky a prý jdou na odbyt!

Co se v mládí naučíš...
„Vždycky mě přitahoval hmyz. Už jako dítě jsem z nadšením sbírala různé hmyzí kukly, housenky a později i brouky. Svůj zvěřinec jsem si pěstovala doma v krabicích,“ vzpomíná na své začátky americká šperkařka Katie VanBlaricum.

Jakmile absolvovala entomologický kroužek, rozhodla se, že si své miláčky zarámuje. Některé do dřeva, jiné do šperků. Nápad použít hmyz jako okrasný doplněk náhrdelníků či náušnic, vznikl u Katie spontánně. Na svou první kolekci použila oblíbené cikády.

magazin.cz


To je ale brouk!

Katie VanBlaricum, která tvoří pod uměleckým pseudonymem „aquakej“, svou tvorbu označuje jako Živé umění. Používá brouky z celého světa.

„Dostávám je od svých dodavatelů už v sušeném stavu. Abych s nimi mohla pracovat, musím je znovu rehydratovat. Pak je dám na polystyrenovou desku, zajistím špendlíky a proužky papíru. Nikdy však hmyz nepropichuji špendlíkem! Chci totiž, aby brouci vypadali tak, jako když byli ještě živí,“ mluví o své technice tvůrkyně originálních šperků.

magazin.cz

Na krk i na zeď
Umělkyně sama přiznává, že práce s brouky je trochu piplačka a ne každý exemplář se hodí na výrobu šperků. Křehčí kusy proto zarámuje a dělá z nich obrazy na stěnu. Odolnější brouky nebo kousky motýlích křídel používá pro své šperkařské záměry – vyrábí z nich sponky, přívěsky, náušnice...

„Je vtipné pozorovat reakce lidí, když se dozví, že moje šperky jsou ze skutečných brouků. Hodně z nich to neskousne,“ směje se Katie.


Exkluzivita za exkluzivní ceny
Jak je ale vidět, šperky s broučky přece jenom mají své příznivce, kteří jsou ochotni za ně zaplatit – ceny ozdůbek se pohybují od 24 dolarů výše. Částky za obraz s broučkem (většina použitého hmyzu je z Peru či Thajska) je investice, která začíná na padesáti dolarech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19