Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

V čem je biokosmetika jiná?

Bio je výraz, který je v poslední době skloňován snad ve všech pádech. Nejznámější jsou asi biopotraviny, máme také oblečení či boty z biomateriálů a dokonce můžeme používat i biokosmetiku.

Každý, kdo užívá biokosmetiku, by měl být označen za ekologa. Je velkým hitem se krémovat ekologicky, činí tak například Sarah Jessica Parker, Keira Knightley nebo Julia Roberts.

Ale v čem je to tak jiné? Biokosmetika je vyráběna téměř bez chemie a obsahuje pouze čistě přírodní suroviny. Výrobci se také zavázali dodržovat velmi náročné požadavky v oblastech získávání surovin, zpracování, balení výrobků a recyklace. Všeobecně se také zříkají testů na zvířatech.

magazin.cz

Všechno přírodní?
Jakmile se na obalu objeví slovo přírodní, nemusí to hned znamenat, že vše uvnitř musí být přírodní.

„Přírodní kosmetika“ není uzákoněná značka či oficiální označení. Znamená to, že každý výrobce, jehož produkty obsahují nějaké přírodní suroviny, může svou kosmetiku označit za přírodní.

Stále více pozornosti věnují výrobci trvanlivosti, spravedlivému obchodu (Fair Trade) a ochraně životního prostředí – předchůdcem byl před dvaceti lety The Body Shop. Na něj se pak v tomto smyslu dotahovaly firmy jako například Yves Rocher.

magazin.cz

Co je uvnitř a co ne?
Opravdová přírodní kosmetika se zříká syntetických tuků, olejů, barviv a parfemace. Naopak v ní naleznete pouze rostlinné přísady, často z kontrolovaného ekologického zemědělství. Ze živočišných produktů jsou používány pouze vosky a med.

Někteří výrobci jako Weleda či Dr. Hauschka vynalézají kosmetické přípravky s komplexní účinností. Péče by měla podporovat samoregulační schopnosti kůže.

magazin.cz

Účinkuje to?
V nabídce bioproduktů najdete téměř vše, co si můžete koupit i jako normální kosmetiku. Existují však výrobky, které v kvalitě bio nelze vyrobit:

  1. Lak na nehty má ze 70 % chemické složení ze změkčovadel a umělých pryskyřic
  2. Neslíbatelné rtěnky, lesklý efekt u bioznaček nenajdete
  3. 24hodinový make-up funguje pouze se silikonem a ten je v biokosmetickém průmyslu neakceptovatelný
  4. Biořasenka nemůže být voděodolná
  5. Ekologické deodoranty nezaručují zabránění pocení; to zastaví pouze aluminiové soli obsažené v klasických deodorantech
  6. Skutečně ekologické šampony nevykouzlí velký objem vlasů
magazin.cz

Může být bio levné?
Ano! Pokud nebude biokosmetika pouze součástí specializovaných prodejen. Mnoho drogistických řetězců přichází nyní s vlastními řadami biokosmetiky, která je cenově dostupnější.

Skutečně „zelenou“ značkou je například Alverde (prodejny řetězce dm). Klasiky, za které se vyplatí zaplatit: Weleda, Lavera, Laveré, Tautropfen, Alva, Sanoflore.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4