Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Jak na výběr plesových šatů

Plesová sezóna vrcholí a milovníci společenských tanců mají žně. Toto období si užívají hlavně dívky a ženy, které mají konečně možnost se ve společnosti ukázat v plesových šatech, být zase jednou za princeznu.

Na plesech můžete narazit na opravdové skvosty, a to nejen v pozitivním smyslu slova. Špatně padnoucí šaty a nevhodně volené střihy jsou velkým nešvarem plesových sálů. Jak tedy vybrat ten správný model?

Odborník ví víc

magazin.cz
Většina žen zřejmě prožila pocit bezmoci, když celé dny chodila po obchodech ve snaze najít ideální plesové šaty. Každá má určitou představu o tom, co hledá, ale vzhledem k omezené nabídce ji obchody zpravidla nedokážou uspokojit.

Ideální je navštívit obchod specializovaný na plesovou módu. Tam dokážou nejlépe poradit, co vám sluší a zda je nějaká konkrétní představa vůbec vhodná pro vaši postavu. Navíc tam najdete nejširší výběr šatů a můžete si tak snáze udělat představu o jednotlivých typech.

Vybírejte šaty ve své cenové kategorii

Plesové šaty nejsou levná záležitost a jejich ceny mohou i v běžných obchodech dosahovat až desítek tisíc korun. Následuje proto opravdu selská rada: Nezamilujte se do šatů, které si nemůžete dovolit, raději se jim obloukem vyhýbejte. Vážně! A raději se úplně vyhýbejte obchodům, které nabízejí drahé šaty.

Zkoušejte jen ty, které si dovolit můžete. Plesové šaty jsou velmi slušivé a samotnou vás určitě překvapí, jak vám sluší ty, o kterých byste jinak ani neuvažovala.

Svou postavu nezapřete
Zkuste se zamyslet nad typem své postavy, než se vrhnete na vybírání. U plesových šatů je přizpůsobení střihu postavě nositelky zcela zásadním a nepostradatelným kritériem při výběru. Každé postavě totiž lichotí něco jiného a nevhodný střih by jí mohl ublížit.

magazin.cz
Kazetové šaty dají vyniknout štíhlé postavě bez výraznějších ženských tvarů, střihy do áčka pak sluší především ženám s výraznými boky a menším poprsím. Ženy s většími prsy by mohly sáhnout třeba po šatech se stojáčkem. Vyhýbat by se měly naopak hlubokým výstřihům, které by mohly působit vulgárně a nevhodně.

Podtrhněte svou krásu správnými materiály

U plesových šatů je třeba dbát i na správný výběr materiálu. Lesklé látky přitahují pozornost a zároveň se pod nimi neutají žádný nedostatek, matné naopak vypadají jemněji a jsou mnohem lichotivější k postavě. Zvažte proto správnou kombinaci látek tak, abyste podtrhla své přednosti a nenápadně zamaskovala nedostatky, a budete hvězdou parketu.

Většinou si dívky pamatují nákup šatů na maturitní ples. Mnoho z nich se později nad fotografiemi směje, jak si mohly to či ono vzít na sebe. Vkus i trendy se totiž mění a co se nám jednou zdálo nepřekonatelné, po letech už může působit jako ze starého filmu.

Plesové šaty si nekupujete na celý život, i ony vycházejí z módy. Proto se při jejich nákupu řiďte především úsudkem a přizpůsobte je svým nárokům, především pak tomu, jak často je budete nosit, zda v nich budete tančit, nebo se chystáte pouze bavit, a také jestli se k vám jednoduše hodí. I plesové šaty by totiž měly vypadat přirozeně.

Vytvořeno ve spolupráci s Helenou Šikalovou z obchodu Baronesa Park Hostivař, odbornicí na plesovou módu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6