Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Bez vody pokožka žízní

Pokud máte suchou kůži, neměli byste ji nechat s přicházejícím chladným počasím strádat...

Nejvíce péče vyžaduje suchá pokožka
Nutnost chránit svou kůži krémy před sluníčkem a po opalování vnímáme téměř automaticky. I normální zdravá pokožka však vyžaduje ošetření hydratačním krémem nebo pleťovým mlékem každý den, a to nezávisle na ročním období. Zvláště je pak třeba před vysušováním a tvrdnutím kůže chránit suchou až velmi suchou pokožku.

Který krém je pro vás vhodný?
Otázka však zní: jaký krém nebo pleťové mléko vlastně zvolit? Vybavíme-li si televizní reklamy, jistě nás napadne velké množství nejrůznějších značek, zdaleka ne všechny však nabízejí tak zázračné krémy, jak reklama slibuje. Jak by měl tedy vypadat ten správný krém? Reklamy v tom mají jasno: sametově hebká kůže po celý den, stačí jedna minuta péče a vaše pokožka bude opět jemná...

Hydratace i mastnota vyživuje
Vhodný krém pro hydrataci pokožky celého těla by měl především obsahovat dostatečné množství tuku a vody, protože právě velmi suchá kůže potřebuje nejen hydratovat, ale i promastit. Základem pleťových mlék určených k péči o pokožku celého těla je hlavně voda, a to až z 80 procent. K té se pak přidávají zejména tuky nebo oleje a konzervační a aromatické látky. Přitom však již nezáleží na tom, zda se jedná o emulzi založenou na vodě (tedy olej ve vodě) nebo na oleji (tedy voda v oleji). Oba typy krémů se o suchou pokožku mohou dobře postarat.

magazin.cz

Normální pokožka umí regenerovat, suchá více trpí
Tekuté krémy mají za úkol hydratovat a ošetřit pokožku vysušenou koupáním, sprchováním, návštěvou v plaveckém bazénu či vyčerpanou a příliš vysušenou kůži pobytem v sauně. Přestože se zdá, že požadavky na krémy určené k ošetření kůže nejsou zase tak vysoké, důležitá je také důslednost v ošetřování pokožky. Natírat kůži celého těla je nutné skutečně po každém mytí nebo jiném způsobu vysušení pokožky.

Kvalitní krém nemusí být drahý
Na co se dívat při výběru krému pečujícího o vaše tělo? Poměrně překvapivým zjištěním pro mnohé může být, že navzdory reklamě není tolik rozhodující cena výrobku. Tuto skutečnost opakovaně potvrzují spotřebitelské testy zjišťující kvalitu nejrůznějších výrobků. Kvalitní kosmetika nemusí být drahá a teorie o závislosti kvality na ceně tak úplně neplatí, což dokazují tělová mléka z nákupních řetězců, která směle konkurují několikanásobně dražším preparátům.

Voda z termálních pramenů
Na druhou stranu pokud však rádi používáte skutečně kvalitní značky a nevadí vám si za nabízenou kvalitu připlatit, lze doporučit výrobky distribuované v lékárnách. Zmínit se můžeme například o výrobcích obsahujících vodu z termálních pramenů a obohacené o účinné léčivé látky. V lékárně jsou například dostupná velmi kvalitní mléka se značkou Eucerin, Avéne či Doliva. Ty nejkvalitnější pleťové krémy pak spojuje hned několik vlastností, které uvítají právě majitelky suché kůže.

Jak poznáte kvalitní krém
Po aplikaci kvalitního tělového mléka by mělo být ještě po dvanácti hodinách možné změřit pečující účinek. Kvalitní tělové mléko však nemá jen hydratovat; stejně důležité jsou jeho kosmetické vlastnosti. Aby nedošlo k poničení oblečení, mělo by se rychle vsáknout do pokožky a nemělo by lepit. Každému však nakonec může vyhovovat v závislosti na jeho typu kůže jiné pleťové mléko. Důležité jsou proto i naše osobní zkušenosti s výrobky a subjektivní pocity týkající se i komfortu při užívání mléka, jak se mléko vtírá, jaká je jeho konzistence a k pocitu na kůži po namazání.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!