Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Šperk, který je v kurzu: Kamej

Jste romantička? Ať už je odpověď jakákoliv, na krku by vám neměla chybět kamej. Proč?

Starý hit opět frčí

Odpověď je jednoduchá – kamej se pro rok 2012 stává šperkem číslo jedna. A o co vlastně jde? Kamej (z italského názvu cammeo) je malý medailon s motivem květiny nebo stínového portrétu, který je zasazen do oválného zdobného rámu. Prapůvod tohoto šperku byl údajně ve starém Řecku, jeho romantický šmrnc však vznikl ve viktoriánské Anglii na konci 19. století, kde s ženy, po vzoru královny, kamej nosily.

 

magazin.cz

 

Dva pohledy na šperk

Pravda kamej v současném pojetí je často větší a designově úspornější,nicméně to ji nic neupírá na její kráse. Například značka Lanvin vsadila na větší velkosti kameje, které pak chytře zkombinovala s minimalisticky laděnou halenou a áčkovou sukní. Jiné pojetí tohoto šperku má módní značka Miu Miu, která vsadila na výrazné barvy a vzory. Jejím záměrem není potřeba vyvolávat kontrast, ale naopak pohrát si s různými motivy.

 

magazin.cz

 

Není proto divu, že do své reklamní kampaně na šperky obsadili herečku Miu Wasikowskou, která hrála v pohádce Alenka v říši divů. A přesně tak to je – Miu Miu kašle na viktoriánskou předlohu kamejí, ale vytváří si své šperky podle své nálady a fantazie. Nejvíce používané barvy jsou modrá, červená a žlutá...

 

magazin.cz

 

Jak kamej nosit?

Pokud se rozhodnete kamej zařadit do vašeho šatníku, zásadně nemusíte mít strach, že celý outfit budete muset přizpůsobit viktoriánskému duchu. Naopak – odvažte se a použijte kamej jako kontrast k méně zdobné zdobnému stylu (hladké halenky, áčkové sukně), nebo naopak k futuristickému stylu.

 

magazin.cz

 

Šmrnc získáte i když použijete kamej v XXL velikosti, nebo v méně tradičních doplňcích, jako jsou manžetové knoflíčky, náramky atd. Skvělé jsou i kameje v neonových barvách či v rockovém či punkovém stylu. Zaručeně dodají vašemu outfitu šmrnc!

 

magazin.cz

 

Kde nakupovat
Kameje za super ceny mají v rudodělném obchůdku www.fler.cz
Punkově laděné kameje koupíte na webovce www.infectiousthreads.com
Neonové kameje najdete na www.endless.com

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2