Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Legendární slamáky „panama“

Klobouky, označované jako panama, jsou pletené z vláken tropických palem a primárně slouží k ochraně před sluncem a úžehem. Ačkoliv se jim říká panama, jejich domovinou je Ekvádor, kde se dodnes ručně vyrábějí ty nejkvalitnější.

Za svoje rozšíření vděčí stavbě panamského průplavu, odkud se rozšířily po celém světě. Velkým propagátorem se stal americký prezident Theodore Roosevelt a dodnes dostává každý prezident Spojených států jeden kus darem od Ekvádoru po své inauguraci.

 

magazin.cz

 

Moderní Panama je lehký letní klobouk, který perfektně chrání před sluncem a díky tomu, že je vzdušný jeho nositel výborně snáší i tropická horka. Vyrábí se buď z vláken palmy (panamské palmy či palmy rafia) nebo z umělého materiálu zvaného toyo. Nejčastěji panamy mají tvar velmi podobný klasické fedoře, ale existují i ve variantách westernových či vyloženě dámské modely. Nejluxusnější panamy jsou stále ručně pletené v Ekvádoru, i když i tam postupně mizí řemeslníci, kteří umějí jemné klobouky uplést.

 

magazin.cz

 

V nabídce značky Stetson jsou klobouky typu panama jak v luxusním provedení, které pocházejí z originální domoviny a jsou ručně pletené, tak i dostupnější modely z vláken palmy rafia či toyo. Protože je značka Stetson nerozlučně spjatá s kovbojskými klobouky, je v nabídce i vyloženě westernový klobouk, stejně jako modely, určené primárně pro dámy. 

 

magazin.cz

 

Společnost Sekora consulting, která provozuje internetový obchod s klobouky a čepicemi legendární americké značky Stetson, rozšiřuje svou nabídku o letní slamáky typu panama.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!