Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Deštník jako módní doplněk

Deštník – dnes ho bereme jako úplnou samozřejmost, ale zkuste si představit, že by nebyl. Ano, jsou i jiné věci, které nás mohou před deštěm uchránit, např. pláštěnka, kapuce, kšiltovka. Avšak vyrovnají se mu?

V sychravém podzimním počasí je naším nepostradatelným pomocníkem. Našemu stylu je skvělým společníkem. Už se za něj nemusíme stydět a můžeme s ním i zazářit. Deštník je prostě víc, nežli pouhý nástroj ohraňující nás před kapkami deště.

Dnešní trh nám nabízí opravdu nepřeberné množství těchto doplňků, které odbíhají od klasiky a přinášejí originální design a moderní prvky – neobvyklé tvary, zajímavé barevné kombinace, různé potisky, nevšední rukojeti a celkovou propracovanost. Neobvyklé tvary u deštníků už nejsou tak neobvyklé. Vedle zaběhnutých kulatých tvarů, které jsou různě rozpracované (vykrojené) a ozdobené třeba volánky a krajkou, se nabízejí i hranaté (čtvercové) tvary a také exkluzivní tvary, např. srdce, mrak, pěticípá hvězda, lebka, aj. Co se týče barev, není snad žádná, co by nebyla použita. Všemožné barevné kombinace a jejich míšení s barevnými vzory, přináší téměř až nekonečné možnosti a zaručeně pestrý výběr.

magazin.cz

 

Motivy dnešních deštníků jsou taktéž četné, např. máme deštníky květinové, puntíkaté, se srdíčky, se zvířátky, s výjevem oblohy, kapek, známého obrazu, leopardí kůže, pavího pera, ale také třeba s plánkem metra, či psanými slovy (verše, fráze), aj. Ani na rukojeti (držadla) se nezapomnělo, jsou vtipné, hravé a originální – třeba řadicí páka, hrdlo lahve, rukojeť samurajského meče, dámské nožky, apod. Ženy spíše uvítají tvar růže, drahokamu, apod.

Deštník je nezávislý módní doplněk. V podstatě se může nosit k čemukoliv, ať už má jakékoliv barevné provedení. Vesměs téměř každý deštník, pokud není opravdu originálním designovým kouskem, působí neutrálně. Hodí se tedy, jak ke sportovnímu oblečení, tak i k elegantnímu, a to ani nemusí být v tmavých barvách. Nebojte se jich, barevně nudné deštníky už opravdu nikoho nebaví. Ale pokud jste opravdoví elegáni a neradi nosíte barevné kreace, ale zároveň nechcete být za „suchara“, tak doporučujeme deštník z průhledného (plastového) materiálu. Kromě standardního tvaru mívá i tvar „poloviční bubliny“, kdy skvěle kryje ramena a vy si do něj jakoby vlezete.

magazin.cz

 

Než se deštník dostal v moderním provedení, až do našeho století, prošel si opravdu dlouholetou cestou. Existoval již v dávných dobách. Nejdříve ale sloužil jako ochrana proti slunci. Za jeho kolébku je považován starověký Egypt a posléze Čína, kde byl znám již kolem roku 1000 př. Kr. V obou zemích se považoval za symbol moci. Pouze faraóni, císaři a jim blízké osoby mohli deštníky používat. Jako symbol bohatství a moci byl považován i v Indii.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1