Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nechutné: Víte, co se používá při výrobě kosmetiky?

Spousta výrobců se chlubí, že jejich zkrášlovací produkty jsou přírodní. V některých případech se však jedná o „přírodní ingredience“, se kterými byste možná nechtěli mít nic společného...

Rtěnky obsahují broučky

Což o to, nalíčené rtíky jsou svůdné. Ovšem, většina vyznavačů make-upu by se určitě ošívala, kdyby tušila, že jejich rtěnka obsahuje rozdrcená těla samiček broučka Dactylopius coccus (což je nopálovec karmínový). Tento hmyz žije v jižní Americe a živí se červenými kaktusovými plody, takže není divu, že obsahuje intenzivní červené barvivo Karmin E 120, které se používá  k výrobě rtěnek a očních stínů, ale i dobrot, jako jsou cukrovinky, zmrzliny a džemy.

magazin.cz

 

Řasenky z rybích šupin

O tom, že řasenky obsahují netopýří exkrementy, které podporují jejich lesklou čerň, se běžně ví. Ovšem to není jen jediný šok pro milovníky hygieny a kosmetiky. Výrobci třpytivých gelů na vlasy, laků na nehty, rtěnek, koupelových řad, tělových produktů rádi využívají látku známou pod pojmem guanin, která se vyrábí z rybích šupin.

magazin.cz

 

Šnečí sliz jako hydratant

Sliz ze šneka je v kosmetice používán jako jeden ze známých zvlhčovadel. Tento sekret, který obsahuje kyselinu glykolovou a elastin má pro pleť spoustu pozitivních účinků: zamezuje vráskám,  bojuje proti UV záření a navíc je obohacen o proteiny, které působí regeneračně. Zároveň látky, které šnečí sliz obsahuje, jsou i výborným lékem proti akné.

magazin.cz

 

Lanolin: lék na podrážděnou pleť

Už jste někdy slyšeli o látce lanolin? Jde o žlutohnědou směs z mazových žláz ovcí, která se získává z extrakcí ze surové vlny zvířat. Lanolin byl používán jako lék  na podrážděné bradavky kojících matek, dnes má ale velké zastoupení v kosmetice. Například velký výrobce hydratačních přípravků Oil of Olay přidává tuto surovinu do krémů. Na své si přišli i značky pánské kosmetiky, které tuto zvláčňující složku zakomponovaly do holících přípravků. Lanolin je součástí i některých vlasových masek a kondicionérů.

magazin.cz

 

Dynamit v deodorantech

Takzvaná křemelina (infuzoriová hlinka),měkký kámen, který se snadno rozdrtí na bílý prášek je jedním z komponentů dynamitu. Jde ale i o složku, která má abrazivní účinky, proto se často používá do exfoliantů, zubních past, deodorantů a pudrů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1