Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Není voňavka jako voňavka

Pod lidovým označením „voňavka“ si představujeme kompozici vonných esencí v koncentrovaném alkoholu, popřípadě s příměsí vody.

Podle toho, v jakém poměru jsou tyto složky namíchány, pak rozlišujeme parfém, parfémovou vodu, toaletní vodu a kolínskou vodu.

• Parfém je co do množství vonných látek „nejhustší\". Obsahuje jich 16–30 %, pokud by jich měl méně (což je běžné u padělků), nemá právo nést označení parfém. Zbytek tvoří vysoce koncentrovaný alkohol (pro vodu je v něm místo jen ve stopovém množství).

• Parfémová voda neboli Eau de Parfum (označuje se EdP) má 8–15 % vonných složek v jen málo vodou naředěném alkoholu (85–90 %).

• Toaletní voda čili Eau de Toilette (EdT) je složena ze 4–8% parfémové kompozice a zhruba 80 % alkoholu.

• Kolínská voda zvaná Eau de Cologne (EdC) je tvořena 3–5 % procenty parfému a 70 % alkoholu.

magazin.cz

 

Aplikace jednotlivých typů „voňavek“ se odvíjí od jejich koncentrace. Kolínskou či toaletní vodu je dobře mít stále po ruce (tedy nejspíš v kabelce) a osvěžit se jí a „dopřivonět“ podle potřeby v průběhu dne.

Parfémová voda může zcela nahradit parfém a doporučuje se ji aplikovat jednou či dvakrát (a pokud vůbec nepoužíváte parfém, tak třikrát) denně.

Parfém je natolik koncentrovaný, že by se to s ním rozhodně nemělo přehánět. V běžném všedním dni se bez něj většina žen může snadno obejít: je dokonce vhodnější si jeho použití ponechat jen pro určité příležitosti, a to spíše večerní (či jinak, například milostně významné). Na rozdíl od zředěnějších vod, které se aplikují hojněji a na celkem libovolné části těla, se parfému dává jen několik kapek – dle vlastní úvahy za ušní boltce, do loketní či kolenní jamky, na krční tepny, na temeno hlavy (pro erotické účely i leckam jinam)…

Z výše uvedeného je zřejmé, že čím méně koncentrovanou vůni použijete, tím bude její spotřeba vyšší – nejrychleji tedy asi bude ubývat kolínské. Ale to vůbec nevadí, protože s mírou obsahu vonných látek klesá cena a naopak roste množství tekutiny v lahvičce. Parfém, který je nejdražší, by vám měl vydržet nejdéle, což není žádný problém. Je-li kvalitní a dobře uložený (tj. uzavřený, v chladu a ne zbytečně na světle), nezmění své vlastnosti dva až tři roky.

magazin.cz

 

Možná se vám zdá, že jsme zapomněli na deodoranty a antiperspiranty. Nikoli! K „voňavkám" je neřadíme proto, že jejich význam je docela jiný. Mají za úkol bojovat s přirozeným, nicméně ne zrovna příjemným fyziologickým jevem, a to sice s pocením.

Antiperspiranty se snaží produkci potu pozastavit tím, že dočasně uzavírají potní žlázy, zatímco deodoranty zase brání tomu, aby se pot bakteriálně rozkládal, a tudíž zapáchal.

Nic z toho po parfémech ani vodách s parfémovou složkou nemůžete žádat – jejich posláním je vskutku „pouze" vás navonět. Určitě se ale doporučuje pořídit si deodoranty a antiperspiranty buď téže vůně jako parfémový set (což většina renomovaných firem umožňuje), anebo používat výrobky bez vůně, neutrální. Jinak samozřejmě hrozí, že se bude výsledná kombinace překrývat a nepříjemně „tlouct". To platí i pro ostatní kosmetiku (pleťové krémy a mléka, sprchové gely atd.). Mnozí výrobci jsou už natolik osvícení, že nabízejí kompletní produktové řady jedné vůně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!