Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nohy v zimě sice neukazujete...

Na nohou spočívá rovnováha celého těla, proto je velmi důležité o ně pečovat. Přinášíme vám několik tipů, jak dopřát svým nohám tu nejlepší péči.

Noste pohodlné boty s kvalitní pevnou podrážkou. Pozor na dlouhodobé nošení lodiček, protože podle lékařských pramenů způsobuje trvalé nošení bot na vysokém podpatku, v nichž jsou prsty tlačeny dopředu, noha je příliš klenutá a váha těla spočívá na patách a bříškách nohy, 75 % zdravotních postižení nohou.

Kvůli nepravidelnému rozložení váhy nemohou nohy zcela absorbovat otřesy vyvolané chůzí. Napětí se při pohybu šíří vzhůru po páteři a může způsobit bolesti zad a hlavy. Na procvičení nohou doporučují pedikéři chození naboso doma. Zdravotní pantofle a sandály jsou módní, ale při nákupu hleďte hlavně na to, aby vám padly. Paty musejí zapadat do prohlubně ve stélce a pásky umožnit, aby palec zůstal v klidu a ostatní prsty se mohly pohybovat.

magazin.cz

 

Nejběžnějším a nejzáludnějším problémem je plísňové onemocnění nohou. Velmi snadno se přenáší a nejrizikovějšími zdroji nákazy jsou tělocvičny a bazény, protože vlhké teplo je pro spory plísně ideálním prostředím. Příznaky se obvykle nejdříve projeví mezi čtvrtým a pátým prstem. Kůže svědí, potom bolí a zapálí se. Pokud nezačnete s léčbou, může pokožka popraskat, mokvat a infekce se často postupně rozšíří po celé noze, někdy i okolo nehtů na rukou. Některé plísně jsou odolné volně prodejným přípravkům, takže se pod lékařským dohledem podávají širokospektrální protiplísňové preparáty. Pokud se infekce objeví znovu, bylo by dobře uvažovat o výměně bot. Spory plísní se živí keratinem a mohou žít z úlomků nehtů a zbytečků kůže, které se zachytily v botách a ponožkách až dva roky! Účinná opatření mohou infekci zabránit. Myjte a prohlížejte si nohy každý den. Pečlivě si je osušte, zvláště mezi prsty a používejte protiplísňový zásyp. Ve veřejných sprchách, bazénech a šatnách noste gumové pantofle. Nepůjčujte si od nikoho a ani nikomu ručník, boty či tenisky. Vždy noste vlastní punčochy a ponožky.

magazin.cz

 

První pomoc

Bolavé nohy - Do umyvadla teplé vody přidejte 1 kapku mátového a 4 kapky levandulového oleje. Ponořte nohy na 10 minut do lázně, aby se zmenšily otoky a pocit pálení.

Puchýře - Naneste pár kapek levandulového oleje na studený obklad nebo náplast a přiložte na puchýře a citlivá místa. Nechte působit nejméně 10 minut.

Bolestivé svědění - Vmasírujte tea tree olej mezi prsty nebo na popraskané paty.

Popraskané paty - Uzavřete hluboké praskliny balzámem a nanášejte několikrát denně hydratační krém jako prevenci proti dalšímu praskání a krvácení.

Kuří oka - Zamezte dalšímu tlaku a přiložte náplast na kuří oka s kyselinou salicylovou. Nepoužívejte masti a roztoky, protože mohou pronikat do okolní zdravé pokožky a podráždit ji.

Otoky kotníků - Ponořte nohy až po kolena střídavě do nádob se studenou a vlažnou vodou se špetkou mořské soli.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!