Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nová móda: Přední zuby ven!

Zatímco u nás jsme zvyklí se o chrup starat a cídit ho téměř do bezvědomí, v Jihoafrické republice mají k zubům opačný přístup. Nahrává tomu i nový módní trend, který se jmenuje kapský bezzubý úsměv.

Dědictví starých rybářů

Kapský bezzubý úsměv nosí  v jihoafrickém hlavním městě snad každý. A ti, co ho nemají, tak o něm alespoň usilovně přemýšlí. Jejich příběh nakonec dopadne stejně: návštěvou zubaře, kde si dobrovolně nechají vytrhnout „jedničky, dvojky, trojky“ vpravo a vlevo. Důvod? Ten je jasný – všichni chtějí být v souladu se stávající módní vlnou. Ve skutečnosti ale bezzubý úsměv není tak žhavou novinkou, jak by se mohlo na první pohled  zdát. „Vytrhané přední zuby byly moderní ještě v době mých rodičů. Jako trend se střídavě objevovaly během posledních 60 let,“ říká vědecká pracovnice Jacqui Friedling z Univerzity v Kapském městě, která se tímto fenoménem zabývá.

magazin.cz

 

Všichni chtějí být gangsteři

Bezzubý úsměv prý kdysi vymysleli staří rybáři proto, aby se na moři lépe domluvili. Díky chybějícím předním řezákům se prý dokázali rychle zorientovat šeptem. Jejich styl později převzala chudina a gangsterské klany. Ty se nakonec staly předlohou současné módní horečky. Všichni chtějí vypadat jako gangsteři – nosí bezzubý úsměv, sluneční brýle a vytahaná trička. „Jde o módu, má to tady každý druhý,“ přisvědčuje jednadvacetiletý Yazeed Adams, který si své zdravé přední zuby nechal vytrhnout, protože byly příliš „velké“.

 

Sen o lepším sexu

Dalším důvodem, proč lidí s obří dírou mezi zuby přibývá je jakýsi sexuální mýtus. Ten tvrdí, že lidé bez předních řezáků  jsou schopni dokonalého orálního uspokojení. Na veřejnosti se však o těchto věcech příliš nemluví. Majitelé bezzubých úsměvů však shodně prohlašují, že teď zažívají své nejlepší líbání v životě. Otázka partnerských vztahů s tímto trendem úzce souvisí – spousta mužů i žen si je totiž jisto, že jakmile si nechají vytrhat své „jedničky a spol.“ najdou si snáze partnera. Navíc, skulinka mezi chybějícími zuby může hrát při seznamování zajímavou roli. Ženy jí využívají při koketérii a vyplazují skrz ni jazýček.

magazin.cz

 

Bezzubí mají problémy v práci

Zatímco stoupá počet mladých lidí, kteří se v rámci staronového trendu zbavují svých zdravých zubů, jsou i dentisté, kteří jsou výrazně proti. Jedním z nich je i Rob Barry z Univerzity v Západním Kapském městě, který tento zákrok vidí jako devastující. „Na jedné straně ke mně každý týden přijde nějaký teenager, že chce vytrhat zuby. Vzápětí mi bouchá na dveře desítka bezzubých zoufalců, kteří chtějí, abych jim zařídil zubní náhradu, protože kvůli vzhledu mají problémy v zaměstnání.“

 

Trendy doplněk – „klapačka“

Nového módního trendu se chopili i kapští návrháři, kteří ve spojení se zdejší hip hopovou kulturou vytvořili trend ozdobných zubních náhrad. Falešné zuby jsou nasazovací a bohatě dekorované zlatem nebo blyštivými kamínky. Jejich nositelé je ukazují stejně okázale jako bezzubý úsměv. „Podle mého to většina mladých lidí dělá proto, že cítí tlak svých vrstevníků. Jakmile jeden jde k zubaři a nechá si vytrhat více zubů, než je běžné, dává tím ostatním najevo, že je lepší,“ říká vědkyně Friedling.

magazin.cz

 

Chtěl parádu – přišel o všechno

Bezzubý úsměv se dostal i mezi střední a starší generaci. Někteří však za svou touhu po obnažených dásních zaplatili krutou daň. Třeba jako Ronald de Villiers, pětačtyřicátník, který si nechal vytrhat přední zuby, aby mohl nosit zlatou zubní náhradu. Jenže do chrupu se mu dostala infekce a on tak přišel o všechny zbývající zuby.

 

Hledání vlastních kořenů

„Myslím, že tato módní vlna je  je pro obyvatelé Kapského města i  určitou formou identity. Lidé, kteří tu žijí, jsou „směskou“ bělochů a černochů. Nevědí pořádně, kam patří. A tak si vytvořili nějaký svůj styl, vlastní kulturu,“ uvažuje odbornice Friedling. A skutečně: bezzubý úsměv zasáhl všechna etnika žijící v hlavním městě Jihoafrické republiky – bělochy, černochy, ale třeba i Číňany. Bezzubý úsměvu spojil všechny národnosti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!