Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Magická myš levituje nad stolem

Futuristická počítačová myš vznášející se pár centimetrů nad vaším stolem jistě vzbudí údiv kolegů i přátel.

Může se to na první pohled zdát jako trik používaný leckterými ilusionisty, kteří se snaží v divácích navodit klamný dojem, že se jejich zadnice vznáší nad zemí. Ovšem v případě futuristické počítačové myši nazvané Bat (Netopýr) se o žádný trik nejedná. Ona skutečně levituje díky svým magnetickým vlastnostem a speciální podložce.

magazin.cz

 

Netopýr z Prahy

S magnetickou myškou si u počítače možná začnete připadat tak trochu jako v kouzelnickém stánku. Nicméně iluze jdou pro tentokrát stranou a nastupují přísně fyzikální vlastnosti magnetismu. Počítačového netopýra navrhlo pražské designérské studio Kibardindesign, jehož duchovním otcem je ruský architekt Vadim Kibardin.

Levitující netopýr je navržen speciálně tak, aby se vznášel v klidové poloze 40 milimetrů nad stolem. Umožňuje mu to speciální podložka a magnetický prstenec upevněný pod samotnou myší. Jakmile myš zatížíte rukou, klesne zhruba na vzdálenost jednoho centimetru nad podložku, tudíž veškerý pohyb při ovládání zůstává ve vzduchu.

magazin.cz

 

Zdravotní účinky

Futuristický, levitující design si neklade za cíl pouze ohromit počítačové uživatele, nýbrž by jim měl nabídnout řešení zdravotních problémů souvisejících s dlouhodobým užíváním myši. Celková koncepce levitujícího netopýra by měla zabránit zejména syndromu karpálního tunelu, který se projevuje mravenčením, pálením, trnutím a bolestí prstů. Vyjma různých zranění se tento syndrom může objevit u lidí, kteří přetěžují zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítačem.

magazin.cz

 

Netopýr se skládá ze dvou hlavních částí. Základna o velikosti standardní kulaté podložky pod myš je napájena pomocí univerzálního adaptéru. Samotná levitující myš je bezdrátová a díky kruhovému magnetu jsou její rozměry 135×145 mm. Ačkoliv jsou ergonomie i ostře řezaný moderní design dovedeny téměř k dokonalosti, funkčně bude netopýr nejspíš poněkud pokulhávat, neboť mu chybí speciální postraní tlačítka a omezuje se pouze na dvě základní tlačítka s kolečkem na hřbetu.

Výrobek je zatím ve fázi testování a přípravy k uvedení na trh. Měl by být k dostání v černé a bílé variantě. Cena zatím není známa.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!