Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ocelová kudlanka jako ze sci-fi hororu

Britský nadšenec stvořil obří šestinohou robotickou potvoru, která zdolá každý terén.

Britský designér žijící v anglickém Winchesteru navrhl a společně se svým týmem zkonstruoval unikátní šestinohé ocelové monstrum, které nazval Mantis – Kudlanka. Podle autorů se jedná o největšího chodícího robota, operujícího na šesti nohou v každém terénu. Ovládat ho lze jak přímo z kabiny, tak i na dálku přes wi-fi spojení.

 

Nohatá bestie

Záběry na ocelové monstrum pozvolna kráčející na svých šesti pavoučích nohách byste čekali nejspíš v nějakém vesmírném sci-fi filmu. Jakmile se jedna z nohou zvedne do vzduchu a odstrčí plechový sud, možná se vám vybaví třeba Riplayová v kabině robotického nakladače z druhého dílu klasického hororu Vetřelec. Šestinohý Mantis je ovšem opravdový a zdolává terény v jižní Anglii.

magazin.cz

 

Robotická Kudlanka je dílem nadšence Matta Dentona, zakladatele a vedoucího designéra společnosti Micromagic Systems, která dodává filmovým a televizním studiím různé robotické řídicí systémy. Na svém vynálezu pracoval Denton čtyři roky, koncept několikrát přepracoval, aby nakonec mohl spatřit světlo světa největší šestinohý robot určený do všech terénu. Díky snadné ovladatelnosti končetin dokáže nejen zdolat řadu překážek, ale je schopný objemnější objekty nohou odstrčit z cesty.

magazin.cz

 

„Tohle je nepochybně ten největší šestinožec, jakého jsme kdy vyrobili,“ chlubí se Denton. „Nápad na tento chodící stroj se mi v hlavě zrodil někdy v roce 2007. V roce 2009 se nám podařilo zajistit dostatek soukromých zdrojů, aby se na projektu mohlo začít pracovat. Po třech letech navrhování, stavění a testování robot vloni v létě zvládnul svou první testovací jízdu na hudebním festivalu Bestival.“

magazin.cz

 

Naftový pohon

Mantis se primárně ovládá přímo z kabiny pomocí speciálních páček, podobně jako v těžké stavební technice. Jeho funkce však mohou být řízeny také na dálku pomocí bezdrátového spojení wi-fi. O pohyb nohou se starají hydraulická čerpadla poháněná turbodieslovým motorem o objemu válců 2,2 litru. Téměř dvoutunový kolos je pět metrů dlouhý a skoro tři metry vysoký. V případě přepravy dokáže „nasednout“ na přívěs za autem a složit nohy tak, aby nepřekážely na silnici.

magazin.cz

 

Podle Dentona by Mantis mohl inspirovat inženýrské projekty příští generace. Firma zatím neplánuje hromadnou výrobu svých strojů, nicméně Mantise si lze soukromě pronajmout na různé předváděcí akce nebo jiné události.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!