Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Apple bere novými tablety vánoční trh útokem

Ještě před Vánocemi nabídne Apple svým zákazníkům nové, značně vylepšené verze iPadů.

Před Vánocemi se na poli tabletů strhne velká bitva o zákazníky. Před nedávnem představil Microsoft novinky Surface 2 a Survace 2 Pro, Nokia zase premiérový tablet Lumia 2025. Nové verze svých zařízení ze série Note ukázal také Samsung. Apple pochopitelně nezůstal pozadu a nabídl nové verze malého i velkého tabletu iPad.

magazin.cz

 

Menší a lehčí

Velká novinka dostala i nový název a bude se prodávat pod jménem iPad Air. Stejně jako u jeho předchůdců se jedná o tablet s 9,7 palcovým Retina displejem. Rozlišení 2048×1536 stejně jako ostatní parametry displeje zůstaly shodné s předchozí verzí iPadu. Co se však změnilo výrazně, je velikost, objem a výkon celého zařízení.

IPad Air je o celé dva milimetry tenčí než iPad čtvrté generace a zhubl téměř o dvě stě gramů. Díky tenčímu rámu kolem displeje (Apple uvádí zmenšení o 43 %) se mohli zmenšit celkové rozměry na 240×170×7,5 mm. Pokud k tomu doplníme hmotnost 469 g, je jasné, že iPad Air nabízí komfortnější ovládání i celkovou manipulaci s přístrojem.

magazin.cz

 

Menší rozměry přitom nijak neubraly na výdrži baterie, nebo výstupnímu výkonu. Právě naopak, díky implementaci nového 64bitového procesoru A7, který klape i v nových iPhonech 5S, narostl výpočetní výkon osmkrát a grafických výkon dokonce 72 krát. Tak alespoň hovoří data naměřená v laboratořích Applu, u konkrétních aplikací pak bude spíše záležet na tom, jak dobře si poradí se 64bitovou architekturou.

Ostatní výbava nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu, samozřejmostí je pochopitelně zbrusu nový operační systém iOS 7. Trochu překvapivě chybí jen čtečka otisku prstů, která patřila mezi hlavní novinky iPhonu 5S. Prodej iPadu Air odstartuje 1. listopadu i v České republice. Ceny začínají na 12 999 Kč (16 GB wi-fi verze) a končí na 22 990 Kč (128 GB LTE verze).

magazin.cz

 

Retina v iPadu Mini

S drobným zpožděním se na trhu objeví rovněž menší bráška iPadu označovaný jako Mini. Hlavní inovaci nabízí Apple v podobě displeje. IPad Mini bude mít nově 7,9 palcový Retina displej s rozlišením 2048×1536 pixelů, což je při dané úhlopříčce 326 PPI. Představuje to dvojnásobný skok oproti předešlé verzi a Apple tak dohání konkurenční Google Nexus a další menší tablety.

Rozměry tabletu zůstaly podobné, narostl však vnitřní výkon a to díky využití procesoru A7, stejně jako v případě iPadu Air. Výdrž baterie by měla zůstat na příjemných deseti hodinách. Ceny začínají na 9790 Kč (16 GB wi-fi verze) a končí na 20 490 (128 GB 3G verze). Příjemnou zprávou je i zlevnění původního iPadu Mini na 7290 Kč (10 490 Kč s 3G).

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!