Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: getfoodsniffer.com

Čichám, čichám plesnivinu…

Elektronický nos rychle „vyčmuchá“, zda jsou nakupované suroviny a jídlo čerstvé a zdravotně nezávadné.

Rychlé a snadné ověření kvality a čerstvosti potravin má hned dva pozitivní dopady. Předně by se vám už nemělo stát, že po slupnutí na pohled nádherného masíčka, salátu či zmrzliny v lepším případě prosedíte zbytek dne na záchodě, v tom horším skončíte v nemocnici. Za druhé by se tím mohlo efektivně zamezit zbytečnému plýtvání potravinami, kterým sice končí deklarovaná trvanlivost, ale v zásadě jsou poživatelné ještě dlouhou dobu po ní.

magazin.cz

 

Boj za zdravé jídlo

A právě neblahá zkušenost z otravy jídlem vedla litevského inženýra Augustase Alesiunase k tomu, že svůj výzkum zaměřil na vývoj detektoru škodlivých látek v potravinách. Společně se svými spolupracovníky dokázali vyrobit malý přenosný elektronický nos nazvaný FOODsniffer. Jedná se vlastně o pachový detektor, který měří a vyhodnocuje několik parametrů vzduchu v okolí rozbalené potraviny a údaje posílá k vyhodnocení aplikaci v mobilním telefonu.

magazin.cz

 

„Jste si opravdu jistí, že dokážete poznat kvalitu jídla pouhým pohledem a po čichu?“ ptá se vynálezce přístroje. „Některé jedovaté sloučeniny, které kazící se maso produkuje, ale zápach postrádají. Jestliže jídlo nepřipravujete zrovna ve sterilní laboratoři, nikdy nemůžete vědět, co se v surovinách ukrývá. Proces kažení jídla může odstartovat pouhý kontakt s kuchyňským náčiním či s ostatním jídlem v ledničce. Světová zdravotnická organizace WHO dokonce tvrdí, že jeden člověk ze tří žijících v průmyslově vyspělých zemích se jednou ročně nakazí nemocí pocházející z jídla. A jelikož jsem si prošel hrozivou zkušeností spojenou s otravou z jídla, rozhodl jsem se vyrobit zařízení, které by mohlo rodinám pomoci rychle a jednoduše otestovat čerstvost a kvalitu potravin.“

magazin.cz

 

Nos na těkavé látky

FOODsniffer funguje opravdu velmi jednoduše. Stačí jej přiložit do blízkosti zkoumané potraviny a stisknout tlačítko. Čtveřice senzorů a speciální aplikace v iPhonu či telefonu s Androidem se už postarají o zbytek. Senzory měří teplotu, vlhkost, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Výrobce uvádí, že přístroj dokáže odhalit více než stovku různých těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého hovězího, vepřového, drůbežího či rybího masa. V aplikaci si tedy nastavíte typ zkoumané suroviny a na základě údajů ze senzorů vám aplikace ukáže míru čerstvosti a doporučí, zda je možné jídlo konzumovat alespoň po důkladném tepelném zpracování.

magazin.cz

 

Že je o přístroj podobného typu zájem, potvrdila i loňská kampaň na startovacím serveru Indiegogo, kde se tvůrcům podařilo vybrat 155 % požadované částky. Finální podoba FOODsnifferu by se měla začít prodávat letos v létě za 120 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!