Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Naučte se učit

Učení nás provází celý život, když si osvojujeme nové dovednosti. V dnešní době je třeba nezbytností znát cizí jazyky. Ať už se chcete něco nového naučit, nebo se stresujete z blížícího se zkouškového období, naučte se učit.

Vhodné místo

Je žádoucí, najít si na učení nějaké vhodné místo. Ideálně takové, kde se budete učit vždy. Vhodné je místo doma, kde budete mít klid, vše potřebné po ruce, svůj pracovní stůl a pohodlnou židli, Místnost, ve které se chcete učit, by měla být dobře větraná a také osvětlená. Ještě než se vrhnete na samotné učení, připravte si vše, co budete potřebovat – poznámky, knihy, učební pomůcky, nezapomínejte ani na pitný režim. Také si svůj učební prostor ukliďte. V nepořádku se vám nebude dobře studovat. Vypněte televizi, zapomeňte na telefon, sociální sítě a kontrolování emailů. Důležité je při učení také pohodlí.

Studijní plán

Pokud si před samotným učením dobře naplánujete čas a sestavíte si studijní plán, moc vám to pomůže. Rozplánujte si veškerý svůj čas tak, abyste stihli vše, co chcete – naučit se, věnovat se koníčkům či přátelům. Dobrým pomocníkem vám v tomto případě bude diář. Když si do něj vše důležité zaznamenáte, na nic už nezapomenete. Svůj studijní plán dodržujte.

Přestávky

Učte se ideálně v kratších časových intervalech, které budete pravidelně střídat s dostatečně dlouhými přestávkami. Pauzy jsou velmi důležité. Pokud je vynecháte, klesne značně vaše pozornost a bdělost. Když si čas od času odpočinete, více si toho zapamatujete. O přestávkách se snažte na učení nemyslet, ale odreagujte se. Běžte na chvíli ven, najezte se, uvařte si třeba čaj. Hlavně si odpočiňte.

Poznámky

Psaní poznámek není zbytečné. Poslouží vám jako zdroj základních informací a poznatků. Podrobnosti si vždy můžete najít v knihách. Nepoužívejte cizí poznámky, těm svým nejlépe porozumíte. Při psaní poznámek také uložíte informace do své paměti. Pak už si je jenom párkrát přečtete, důležité podtrháte či zvýrazníte, a budete vše umět.

Vnímání více smysly

Učení je složitým procesem. Při zapamatovávání informací bychom se měli snažit minimalizovat jejich zapomínání. První den si pamatujete asi polovinu všech získaných informací, druhý den už si toho moc pamatovat nebudete. A asi po týdnu si jenom mlhavě vzpomenete, co jste vlastně četli.

Informace se lépe uloží do dlouhodobé paměti, když zapojíte více smyslů. Využívejte zraku (to je nejobvyklejší způsob) – čtěte, podtrhávejte si barevně své poznámky, prohlížejte obrázky. Zapojte i sluch – nahlas si učivo říkejte. Také hmat vám může pomoci – při psaní toho, co jste si zapamatovali.

Při učení myslete na Konfuciova slova: „Učíš-li se proto, aby sis zapamatoval, zapomeneš. Učíš-li se proto, abys porozuměl, zapamatuješ si.“.

Naučte se učit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!