Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Revoluční internet: 15 filmů za minutu

Až stonásobná rychlost širokopásmového připojení k internetu – to vše za pouhou čtvrtinu ceny!

Tým britských vědců přišel se zajímavým tvrzením. Vyvinul prý zařízení, díky němuž bude možno dosáhnout až stonásobné rychlosti širokopásmového připojení k internetu – to vše navíc za čtvrtinovou cenu oproti dnešnímu standardu. Co je na tom pravdy?

Vědci z bangorské univerzity ve Velké Británii již mají údajně všechno na papíře, ve svých hlavách i na discích svých počítačů. Nyní je čeká další obtížný úkol – vyrobit funkční prototyp opěvovaného zařízení.

Opravdová revoluce
Dle vyjádření jednoho z členů týmu dr. Jianminga Tanga by jejich snaha – bude-li opravdu úspěšná – měla přinést opravdovou revoluci. Za použití stávajících telekomunikačních cest by díky danému zařízení bylo možno stáhnout až patnáct filmů ve formátu DivX za pouhou minutu!

Přínosy jsou však očividné ve všech oblastech. Ať už jde o rychlejší komunikaci s ostatními, plynulejší hraní po internetu, IPTV v perfektní kvalitě či videokonferencing v high-definition.

Co je naprosto nejdůležitější je, že ono „kouzelné zařízení“ bude pracovat s existující vláknovou optikou (jedna z technologií používaných k připojení k internetu). To znamená, že nebude třeba překopávat obvody a kompletně transformovat existující telekomunikační síť, tedy dělat něco, co by v závislosti na měřítku vyšlo na miliardy a miliardy korun.

Cena? Zatím ani odhad
Stávající kalkulace naznačují, že se s použitím vyvíjeného zařízení zvýší rychlost i efektivita širokopásmových komunikací. Stahovat a surfovat bychom tedy v budoucnu mohli až stonásobnou rychlostí, současně při tom však díky efektivnějšímu využití stávajících kabelů budeme generovat jen 25% náklady v porovnání s dneškem, takže nás to možná paradoxně vyjde také levněji (pokud si ovšem telekomunikační operátoři nebudou chtít namastit kapsy, což je docela pravděpodobné…).

Budoucí cena zařízení, které by mělo vzhledem připomínat dnešní DVD přehrávače, není prozatím známá a vědci neposkytují ani žádný přibližný odhad. Aparát bude nicméně umístěn mezi počítačem a zdířkou k širokopásmovému připojení, kde zajistí optimalizaci veškeré komunikace a lidově řečeno „zrychlí náš internet“.

Co vy na to?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 128