Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní iPhone / foto: tatsianamaphoto / Adobestock.com

Porovnání modelů iPhone SE a iPhone Xs. Který je pro vás?

Každý rok se na trh dostane velká spousta nových modelů chytrých telefonů. Jistě jste si ale všimli, že v poslední době už není vývoj tak rychlý a změn je spíše málo. Může proto dávat smysl poohlédnout se po modelech starších. Za výrazně nižší cenu stále umějí nabídnout hodně. Proto jsme se podívali na modely Xs a SE.

Proč si pořídit starší iPhone?

Na úvod si řekněme, proč se vůbec starším modelům z jablečného světa věnujeme. Jde totiž o telefony, které už jsou na trhu mnoho let. Současně ale platí, že na nich stále může běžet nejnovější verze softwaru iOS 17. Do značné míry tak můžete využívat nejnovější dostupné funkce, bez problému vám budou fungovat všechny aplikace a nehrozí vám zvýšené bezpečnostní riziko.

Nepatříte-li k nejnáročnějším uživatelům, kteří skutečně potřebují to nejlepší, pak vám i probírané modely zcela postačí v hlavních parametrech. Kromě základních funkcí, jako je volání nebo psaní zpráv, nabídnou kvalitní fotoaparát, dobrý dotykový displej a vlastně vše, na co si běžný uživatel vzpomene.

Investice ale rozhodně nebude v řádu vyšších desítek tisíc korun jako u nejvýkonnějších současných modelů. Můžete se těšit na cenovku pohybující se v jednotkách tisíc korun.

Apple iPhone Xs jako představitel současného světa

V roce 2017 byl iPhone X obrovským milníkem a největší mezigenerační změnou v historii všech iPhonů. Nepochybně to platí dodnes. Zároveň šlo ale o první model, u kterého displej zakrýval takřka celou přední stranu zařízení. O rok později vyšel iPhone Xs, který napravil některé neduhy, přinesl větší velikost (ve variantě Max) či vyšší výkon. Současně jde o posledního představitele opravdu minimalistického designového jazyka. Následující iPhone 11 Pro se totiž posunul trochu jiným směrem, kterého se Apple do značné míry drží dodnes, a představil například ve své době poměrně kontroverzní řešení zadní kamery.

V každém případě platí, že iPhone Xs byl součástí obrovské změny a stojí na rozhraní dvou ér v historii iPhonů. Jde tedy o jeden z modelů, který možná bude za pár let považován za legendární.

iPhone SE je naopak posledním modelem ze starých časů

SE není ani tak samostatným modelem, jako spíše modelovou řadou. Jde o specifický iPhone, který je vyvíjen s dvěma cíli. Prvním je zachování klasického telefonu pro konzervativní zákazníky. Apple iPhone SE vždy vynikal malou úhlopříčkou displeje. Díky tomu lze telefon pohodlně ovládat jednou rukou, vejde se do kapsy a je příjemně lehký.

Kromě toho telefon používá některé starší technologie. Má například pouze jednu čočku fotoaparátu a místo novějšího Face ID používá klasické Touch ID, tedy ověření identity otiskem prstu. Na telefonu díky tomu také najdeme dříve ikonický home button.

Druhým cílem je co možná nejnižší cena – iPhone SE je tak vstupním zařízením do světa Applu. Současně jde o ale konné zařízení (v době vydání vždy používá nejnovější čip) s mnohaletou softwarovou podporou. Z hlediska poměru cena/výkon tento telefon v mnoha ohledech exceluje.

Nástupcem prvního modelu byl v roce 2020 iPhone SE druhé generace, který používá tělo iPhonu 8. O další dva roky později přišla na trh třetí generace stejného designu. Tento model iPhone SE z roku 2022 se prodává dodnes a stále rozhodně není špatnou volbou.

Porovnání modelů iPhone SE a iPhone Xs. Který je pro vás?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!