Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezdrátové nabíjení / foto: shutterstock

Proč nenechávat nabíječku v zásuvce? Úspora i zajištění bezpečnosti před dětmi a domácími mazlíčky

Mobilní telefon, notebook, tablet jsou nedílnou součástí každodenního života. I po nabití mnozí nechávají nabíječku stále připojenou. Proč se tohoto nešvaru vyvarovat?

Ponechání nabíječky v síti je nejen nebezpečné, ale také i zbytečné pro rodinný rozpočet. Nenechávejte ji v zásuvce. Je to komfortní, jenže tento pohodlný zlozvyk může způsobit nejeden malér.

Reálné riziko požáru

Zde je zcela jedno, zda se jedná o nabíječku na telefon, notebook či tablet. Vždy je zde riziko, že se zařízení přehřeje, když zůstane v zásuvce zapojené naprázdno. Některé druhy nabíječek dokonce ani nevyhovují předpisům v rámci elektrické bezpečnosti. Některé mají nedokonalou izolaci mezi vstupem a výstupem, což může způsobit úraz elektrickým proudem. Rovněž může dojít ke zkratu a v nejhorším případě i možnému požáru.

Nejhorší scénář v podobě ničivého požáru
Nejhorší scénář v podobě ničivého požáru – Zdroj: Shutterstock.com

Zbytečná spotřeba energie

Při dnešních cenách za energie se snažíme šetřit, zároveň mnohdy zbytečně platíme vyšší účty. Nabíječka ponechaná v zásuvce spotřebovává elektrickou energii. Záleží i na konkrétní nabíječce. Sice většina druhů za den nepřesáhne spotřebované množství energie několik málo wattů, ale je to zbytečné. Je lepší nabíječku ze zásuvky po dobití vytáhnout. Jsou další a mnohem zásadnější důvody, proč tak učinit.

Snížení životnosti nabíječky

Podstatnějším faktem je, pokud bude nabíječka připojená non-stop, zkracuje se její životnost. Je třeba počítat s tím, že v takovém případě budete muset brzy koupit novou. Pokud ji však budete používat jen k nabíjení a poté ji ze zásuvky vypojíte, vydrží vám po mnohem delší dobu. A to dokonce ještě déle, než je uvedeno samotným výrobcem.

Notebook raději po práci vypojte ze zásuvky
Notebook raději po práci vypojte ze zásuvky – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na děti a domácí zvířata

Je třeba pamatovat na bezpečí dětí i domácích mazlíčků. Kabel trčící ze zdi je rizikem a zároveň i lákadlem pro děti i zvířata doma. Jakmile začnou kabel okusovat, hrozí riziko zranění, které v nejhorším scénáři může skončit smrtí.

Bezpečnost domácnosti a kvalita přístroje

Nikdy, opravdu nikdy nenechávejte nabíječku v zásuvce, když jste mimo domov. Není také vhodné nechávat přístroj v nabíječce, i když je zcela nabitý. Dochází k výraznému zkrácení jeho životnosti. Také byste měli přístroje, jako jsou tablet, mobil, nabíjet na stinném místě, neboť se na slunci přehřívají.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/nabijecka-v-zasuvce-30000324.html

https://www.marianne.cz/marianne-bydleni/poradna/tikajici-nebezpeci-jmenem-nabijecka-proc-ji-nesmite-nechavat-v-zasuvce

Proč nenechávat nabíječku v zásuvce? Úspora i zajištění bezpečnosti před dětmi a domácími mazlíčky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!