Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Formule z roku 2025 od Mercedesu

Mercedes Benz je možná nejznámější a nejpopulárnější automobilkou na světě. Jistě, má své zdatné konkurenty, ale nikdo jejím vozům nemůže upřít špičkový design a samozřejmě legendární spolehlivost.

Závodní budoucnost
V tomto případě jde ale zejména o první kategorii. Designéři Mercedesu mají zjevně jasno hodně dlouho dopředu, jinak by si asi netroufli na koncept formule, jak si ji představují v roce 2025.

magazin.cz

Jistě, je málo pravděpodobné, že by to nakonec takhle dopadlo. Ona to ostatně ani není tak úplně formule, jako spíše jakési luxusní závodní auto, tak trochu kombinované s jachtou. Může působit podivně, ale absolutní stylovost se mu upřít nedá.

Na rozdíl od tradičních závodních aut, jejichž cílem je dojet jako první za každou cenu, se takzvaná Formule Zero docela dost zelená. Jednou z nejdůležitějších součástek by tak měl být energeticky úsporný motor. Kdo ví, jak na tom budeme za sedmnáct let s ropou, že? Bude to ale spíše špatné než dobré.

Záleží na výdrži a efektivitě
Mercedes také přišel s novým konceptem závodění. Každý tým bude mít v autě předem uloženou porci energie, s níž bude muset během závodu nakládat tak, aby dojel na co nejlepším místě, ale zároveň nezůstal stát na trati bez šťávy.

magazin.cz

Vítězi navíc nebudou posuzováni jen podle času, nýbrž i podle toho, jak efektivně dokázali jet. Mercedes správně předpokládá, že do budoucna to bude při výběru auta podobně důležitý faktor jako třeba výkon.

magazin.cz

Tak jsme zvědaví, zda Bernie Ecclestone, organizátor Velkých cen Formule 1, vezme nápady Mercedesu na vědomí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 245