Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nechte promluvit prsty – psaní do mobilu na dálku

Speciální rukavice fungují jako bezdrátové handsfree, které ovšem neslouží pro hovory, nýbrž pro psaní textu.

Bývaly doby, kdy se lidé podivovali nad několika výstředníky, kteří chodili po ulicích a vedli živý hovor zdánlivě sami se sebou. Přitom se nejednalo o blázny, ale o průkopníky používání mobilních handsfree sad. Dneska už takové chování nikoho nepřekvapí a možná že za krátký čas bude běžné potkávat lidi zběsile datlující text na speciální černé (v případě využití této technologie Applem samozřejmě bílé) rukavici.

magazin.cz

 

Znaky na rukavici

Nová rukavice se snaží jednoduše nahradit klávesnici nebo dotykový displej pro psaní textových zpráv. Díky ní tak nemusíte ťukat na příslušné klávesy skutečné či virtuální klávesnice, nýbrž stačí se palcem dotýkat vyznačených míst na prstech a dlani stejné ruky. Po celé rukavici jsou vyznačené různé znaky abecedy včetně speciálních znaků, jako je mezera nebo Enter.

Rukavice se připojuje bezdrátově pomocí bluetooth, které je zabudované v kontrolní jednotce o velikosti zhruba krabičky od sirek umístěné na hřbetě rukavice. Rukavice spolupracuje se stolními počítači, notebooky, mobilními telefony, herními konzolemi, hudebními přehrávači a dokonce i s různým vojenským vybavením.

Návrh rukavice se zrodil v hlavě počítačového inženýra Jiake Liua, který ji společně s dalšími kolegy vytvořil na Alabamské univerzitě. Vynálezce se netají inspirací v různých vědeckofantastických filmech, namátkou lze zmínit například Toma Cruise, který ve snímku Minority Report pomocí speciální rukavice vyhledává údaje v počítačové databázi.

magazin.cz

 

Využití pro handicapované

„Představte si naší rukavici jako dotykový displej, který je tvořený prsty a dlaní a píšete na něm pouze palcem,“ snaží se popsat svůj vynález Jiake Liu. „Může být využita nejen jako bezdrátová klávesnice pro běžné komerční využití, ale taktéž jako nástroj pro handicapované lidi, kteří přišli o jednu ruku.“

Při návrhu rukavice se vědci opírali o studii nejpoužívanějších znaků v textu a ty nejběžnější umístili na nejlépe dostupné části ruky. Méně frekventované znaky jsou přístupné na vzdálenějších místech. Mazání znaků a celých slov lze provádět jednoduše máchnutím celé ruky.

Vývojáři v současné době řeší zapsání patentu a doufají, že se jejich výtvor dostane brzy do prodeje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!