Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nvidia útočí herním Štítem

Společnost Nvidia se pokouší spojit herní konzoli s tabletem v novém zařízení nazvaném Project Shield.

Společnost Nvidia je známá především v oblasti výroby výkonných grafických čipů. Na letošním veletrhu CES však ukázala, že hodlá expandovat i do hardwarové oblasti a konkrétně odstartuje produktem zaměřeným na hráče videoher. Na tiskové konferenci totiž mimo jiné představila nový hendheld Project Shield.

magazin.cz

 

Kompaktní herní tablet

Project Shield se bude snažit oslovit hráčskou komunitu, jež se soustředící na mobilní platformu Android. Hraní jednoduchých her je na mobilních telefonech i tabletech velmi populární, nicméně omezené možnosti ovládání limituje herní vývojáře v tvorbě složitějšího obsahu. Tento nedostatek by měl právě Štít odstranit spojením klasického herního ovladače s tabletem.

Nápad vypadá velmi zajímavě, ovšem je nutné podotknout, že i dnes lze ke smartphonu či tabletu připojit bezdrátový ovladač a hrát díky HDMI výstupu i na televizi. Nvidia sice ve svém Štitu nabízí kompaktnost a jednoduchost, ovšem úspěch zařízení bude nejspíš záviset na zatím neznámé ceně a ochotě hráčů tahat s sebou vedle telefonu a tabletu další zařízení.

magazin.cz

 

Otevírací konstrukce

Project Shield může zaujmout nápaditou konstrukcí, která v zavřeném stavu vypadá jako ovladač z Xboxu nebo PlayStationu. Vrchní stranu se speciální krytkou, nebo jakýmsi štítem (odtud pramení i název), je nutné před hraním vyklopit, neboť se pod ní ukrývá dotykový pětipalcový displej s rozlišením 1280×720 pixelů. Na spodní základně se otevřením rovněž zpřístupní všechna ovládací tlačítka.

Kromě systémových kláves ovládajících prostředí systému Android 4.1 Jelly Bean tu naleznete i klasické tlačítkové kříže pro obě ruce a pod nimi i dvojici analogových páčkových joysticků. Nechybí ani čtveřice tlačítek na boční straně pro ovládání ukazováčky, tudíž lze ovladač označit za plnohodnotný.

magazin.cz

 

Vysoký výkon

Project Shield se navíc pyšní vysokým výkonem, který zajišťuje zbrusu nový čip Nvidia Tegra 4, rovněž představený na letošním CES. Čip má pro základní operace dostupné 4 + 1 jádro a navíc se pyšní sedmdesáti dvěma jádry vyčleněnými pouze pro grafiku. Konektivitu zajišťuje wi-fi modul, HDMI konektor, USB port a standardní jack na sluchátka. Zařízení má i slot na microSD paměťovou kartu.

Pro úspěch zařízení bude důležitá i výdrž baterie. Nvidia slibuje pokročilý systém řízení spotřeby a tudíž i několikahodinovou dobu hraní, nicméně na konkrétní údaje si budeme muset ještě počkat. Do prodeje by se měl Project Shield dostat nejdřív na začátku léta letošního roku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!