Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí násilí na mužích / foto: shutterstock

Muž jako oběť domácího násilí

Problém, o kterém se moc nemluví. Ovšem i muži mohou být oběťmi domácího násilí. Tzv. „syndrom týraného muže“ byl popsán na konci 70. let minulého století.

Tehdy proběhl také výzkum, který sledoval přes dva tisíce respondentů z řad partnerských párů. A ve 24 procentech bylo prokázáno domácí násilí, kterého se dopouštěly ženy na mužích.

O domácím násilí páchaném ženami na mužích se skutečně moc nemluví. Mnoho mužů se totiž stydí přiznat, že je jejich partnerka týrá. Někteří muži si zase domácí násilí nechtějí připustit. Navíc ženy mnohdy své partnery týrají spíše psychicky, což není navenek nápadné.

Raději to nezažít...
Raději to nezažít...

Zatímco týrané ženy mají často modřiny nebo dokonce zlomeniny či jiný úraz, u týraných mužů něco podobného nenajdeme. Ženy své muže týrají především psychicky, například je velmi často ponižují. Objevují se třeba případy, kdy vysokoškolsky vzdělaná žena na vysoké pracovní pozici ponižuje svého partnera, který má nižší vzdělání i pracovní pozici. Mnohdy zase ženy vydělávající více peněz ponižují svého muže, který vydělává méně. Urážky a ponižování nemusí probíhat pouze doma v soukromí, ale třeba také ve společnosti přátel či rodiny.

A jak se tedy může domácí násilí páchané na mužích projevovat? Nejčastější jsou urážky, ponižování či sprosté nadávky. Ženy mužům také třeba zakazují chodit do práce, vídat se s rodinou nebo s přáteli. Objevuje se dále vyhrožování a fyzické napadání, jako jsou facky, škrcení nebo kopání. Také nucení k pohlavnímu styku se považuje za domácí násilí.

Okolí vůbec nemusí tušit, že je muž týraný svojí partnerkou. Nejenom, že to dotyčný nepřizná a nemá třeba viditelné zranění, ale ženy-tyranky jsou mnohdy ve společnosti oblíbené. Jsou to totiž velmi schopné manipulátorky.

 

Lepší je násilí jen trénovat...
Lepší je násilí jen trénovat...

Pokud se v rodině objeví domácí násilí (a je jedno, zda je pácháno na ženě či na muži), netrpí pouze týraný jedinec, ale také děti, které týrání denně přihlížejí. U dětí jako svědků domácího násilí se pak objevují například vývojové či psychické potíže, problémy ve škole, agresivita či nízké sebevědomí.

Násilí v partnerském soužití by se nemělo nikdy objevit! Pokud se cítíte týraní, uvědomte si, že si chování partnera či partnerky nemusíte nechat líbit.

Muž jako oběť domácího násilí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!