Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Naši skauti / foto: shutterstock

Skauting - přes překážky ke hvězdám

Český skauting byl třikrát zrušen, přesto má dnes asi 60 tisíc členů a je tak největším hnutím pro děti a mládež v České republice. Cílem je všestranný rozvoj jedince. Kde se vzal?

Skauting dal mnoha lidem nový pohled na svět. Jedná se o celosvětové hnutí s dlouhou tradicí. Název pochází z anglického slova scout, což znamená zvěd, pozorovatel či průzkumník. V Anglii také v roce 1907 vznikl a za jeho zakladatele je považován Robert Baden-Powell. Lidé se s tímto hnutím dnes setkávají zpravidla už v dětství. Ve skautských táborech lze i v dnešní době alespoň na pár týdnů žít v přírodě, spát v jednoduchých stanech a současně se podílet na běhu tábora vařením a přípravou jídla, zajišťováním nezbytných potřeb jako je třeba dříví a voda, nebo držením noční hlídky. V kontrastu s dnešními „hotelovými tábory“ skauting učí dítě samostatnosti. Lidé věnující se skautingu postupně překonávají sami sebe, pomáhají ostatním, jednají spravedlivě a hlavně se nikdy nevzdávají.

Pozdrav skautů je poměrně známý - zdvižená pravá ruka k úrovni ramene s dlaní vpřed se vztyčenými třemi prsty (ukazováček, prostředník, prsteník) s tím, že palec překrývá malíček. Význam toho je takový, že silnější by měli chránit slabší. Světlušky a Vlčata, což jsou skautské děti ve věku 6 až 11 let, se však zdraví pouze dvěma prsty. 

Skauti v Thajsku
Skauti v Thajsku

Členové hnutí by také měli ochraňovat přírodu, ta je přece to nejkrásnější, co na světě máme. I mnoho známých osobností si prošlo skautskou výchovou, například bývalý prezident Václav Havel, Neil Armstrong, Jan Antonín Baťa, Barack Obama, Královna Alžběta II., Tomio Okamura a další. A jak je na tom vlastně skauting v České republice? Přivedl jej do našich zemí v roce 1911 Antonín Benjamín Svojsík, který se stal zároveň prvním starostou české skautské organizace. Nicméně hnutí bylo třikrát zakázáno, nejprve nacisty a poté komunisty. Poslední zákaz platil od roku 1970 do roku 1989. Od té doby skauting v našich zemích opět působí. Z člověka vytváří silnou osobnost a doufejme, že se hnutí bude stále rozrůstat a dělat svět lepším i nadále.

Skauting - přes překážky ke hvězdám

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!