Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Magické karty / foto: Astrologer / shutterstock.com

Hříšný Aleister Crowley – člověk s magickými schopnostmi

Ať už v magii věříte či nikolii, jistě jste někdy zaslechli jméno Crowley. Byl považován za neodpornější postavu počátku dvacátého století.

Oddával se sexuálním orgiím, provokoval, ubližoval. Psal divné básně a pornografické povídky. Kdo byl doopravdy muž, o kterém Ozzy Osborne v roce 1981 složil píseň, ve které se sám ptá po pohnutkách a smyslu života tohoto zvrhlíka?

Aleister Crowley se narodil v roce 1875 do anglické hluboce věřící křesťanské rodiny. Tato skutečnost ho velmi frustrovala. Jeho ďábelská povaha nechtěla být svazována vírou, která mu připadala vyčpělá a slepá. Z bible, ze které ho rodiče nutili číst, ho nezajímaly bohulibé skutky apoštolů. Upoutala ho “Šelma 666” ze Zjevení sv.Jana. Doslova se v ní viděl, a také si tak později nechal říkat. Věřil, že byl v minulém životě Eliphasem Lévim, knězem, který zběhl ke studiu magie, a který zemřel ve stejný den, kdy maličký Aleister přišel v bolestech na svět.

Kniha Aleistera Crowleyho v moderní době

Crowleyho šťastná hvězda byla od počátku černá. Nezdálo se však, že by mu to nějak vadilo. Spíš naopak. Nešťastní byli lidé v jeho okolí. Americký spisovatel William Seabrook popisoval, jak šel jednou Crowley po Páté avenue za nějakým mužem. Napodoboval jeho pohyby a gesta. Když pak záměrně pokrčil nohy, nešťastný muž upadl, jako by mu někdo nastavil hůl. Crowley se ušklíbl, a pokračoval dál jakoby nic.

V roce 1904 se mu zjevil anděl jménem Aiwass, který mu nadiktoval poselství pro lidstvo. To se stalo základem jeho Knihy zákona. Ve zkratce by se její filozofie dala shrnout do jediné věty: “Dělej, co chceš, to je celý zákon.” Poukazoval v ní na to, že se lidé zbytečně dobrovolně svazují pravidly, nařízeními, a morálkou, nezřídka pokryteckou, což je činí nešťastnými, a brání v opravdovém rozletu. Sám šel příkladem.

Lidé, kteří ho znali osobně, popisovali, jak ho na tržnici v Kalkatě přepadlo několik mužů. Vsugeroval jim, že je neviditelný, a díky tomu unikl. Jindy přinutil vybranou společnost, aby chodila po čtyřech a štěkala jako psi. Ve svých kouscích, které by dnešní lékařská věda nejspíš připsala extrémní síle vůle, pokračoval i po roce 1920, kdy přesídlil na Sicílii, do domu, který nazval Opatstvím Thelema. Tam se věnoval nejen magii, ale i sexuálním orgiím a drogovým dýchánkům. Aby získal peníze na drogy, napsal knihu “Narkomanův deník.”

Aleister Crowley byl dokonalým ztělesněním nejhříšnějších lidských myšlenek. Na co se jiní neodvážili pomyslet, to on dělal. Byl v tom dokonce tak kreativní, že mu diktátor Mussolini v roce 1923 nekompromisně nařidil opustit Itálii. Když pak v roce 1947 v Anglii zemřel, psaly o něm místní noviny s neskrývanou úlevou jako o nejhříšnějším člověku na světě.

Crowley má i v dnešní moderní době řadu následovníků. Jeho chování lze těžko dávat někomu za příklad, avšak jeho názor, že se lidstvo zbytečně svazuje přemírou zákonů, nařízení, morálky, a tedy doopravdy nežije, je poměrně zajímavá, a možná aktuální.

Hříšný Aleister Crowley – člověk s magickými schopnostmi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!