Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jídlo / foto: shutterstock

Souboj „masožravců” s vegetariány a vegany. Jak to tedy je?

Společnost se vždy vymezovala svými názory a životní styl či jídlo není výjimkou. V současné době narazíte velmi často na jedince, kteří mají zaryté stravovací návyky. A tím rozdělují společnost na „masožravce” a „vegetariány”.

Jednou z řady argumentací pro vegetariánství často bývá to, že svým rozhodnutím pomáháme planetě anebo svému zdraví. Otázkou je, zda je tomu skutečně tak? Je život bez masa skutečně zdravější a prospěšnější, respektive ekologičtější?

Maso ano, či ne?
Maso ano, či ne? – Zdroj: Shutterstock.com

Mediální mýty

Jíst maso, či nejíst? Síla mediálního světa roste každým rokem a mnohokrát opakované mýty se často stanou všeobecně vnímanou pravdou. Problém nastává v tom, že ne každý je pak ochotný tyto informace ověřovat z více zdrojů, aby se opravdu ujistil o tom, že tvrzení je opravdu správné.

Síla médií na veřejné mínění je radikální. Jeden dobře natočený a zpopularizovaný dokument dokáže zasáhnout daleko větší spektrum populace než desítky kvalitních a ověřených článků.

Veganství a vegetariánství zažívá poslední roky velkou slávu. Pro mnohé je hlavním motivem ochrana zvířat a argumentace zdravotních benefitů, kde je živočišná strava považovaná za nezdravou a rostlinná naopak zdravou. Tady se už dostáváme do menšího střetu názorů, jelikož neexistuje pouze jeden druh živočišné stravy, stejně tak jako rostlinné.

Zelenina místo masa
Zelenina místo masa – Zdroj: Shutterstock.com

Je jídlo a jídlo

Jak se říká, každá mince má dvě strany. Pokud budeme brát živočišnou stravu jako nezdravou, musíme si uvědomit také to, že je jídlo a jídlo. Samozřejmostí je, že pokud je náš jídelníček založený na konzumaci uzenin, ultra zpracovaných potravin a fast foodu, jedná se o velmi nezdravý způsob stravování. Pokud ale jíme ryby, libové maso, vejce, kvalitní mléčné výrobky a doplňujeme komplexní sacharidy s bohatým výběrem ovoce a zeleniny, rozhodně to našemu zdraví neublíží.

Zdravá strava
Zdravá strava – Zdroj: Shutterstock.com

Vegetarián vs. všežravec

Studie, v níž se porovnávají lidé, kteří se stravují pouze živočišně a lidé stravující se rostlinně ukazují, že vegetariánská strava má ve všech těchto studiích navrch. Je ale důležité si povšimnout, jaké skupiny navzájem porovnáváme. Pokud vybereme skupinu vegetariánů a skupinu lidí z běžné populace, je to jako bychom porovnávali jablko s hruškou. Klíčové je, že většina lidí, kteří se zaměřují na rostlinnou stravu, mají také výraznější zájem o své zdraví, nepijí tak výrazně alkohol a nekouří.

Segment z běžné populace ale tyto parametry rozhodně nesplňuje.

 

Zdroj:

https://www.sportvital.cz/sport/rostlinna-nebo-zivocisna-strava

Souboj „masožravců” s vegetariány a vegany. Jak to tedy je?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!