Tepelné zpracování je považováno za jeden ze způsobů, při kterém nejvíce dochází ke ztrátě vitamínů a prospěšných látek obsažených v ovoci a zelenině. Avšak obsah vitamínů se snižuje i při nesprávném skladování a mytí.
Správné mytí a čištění ovoce a zeleniny
Ke ztrátě vitamínů a minerálních látek dochází při mytí a zbavení slupky. Slupky, které běžně jíme (hruška, jablko), byste měli dobře očistit a zkonzumovat, neboť právě ve slupce je nejvíce vitamínů. Slupky jsou také zdrojem vlákniny. Na ztrátu vitamínů má vliv i vyluhování. Při něm dochází ke ztrátě především vitamínů rozpustných ve vodě, jedná se o vitamíny skupiny B a C. Z tohoto důvodu byste měli tyto potraviny mýt i se slupkou a nikoli až po nakrájení. Další chybou je příliš vysoká teplota či dlouhá doba máčení. Tímto rovněž dochází jak ke ztrátě vitamínů, ale i minerálních látek a některých bílkovin či sacharidů.
Tipy pro minimalizování ztráty vitamínů
Ovoce a zeleninu myjte společně se slupkou a snažte se o co nejkratší dobu namáčení. Rovněž zmenšete objem vody, ve které ovoce a zeleninu namáčíte. Ovoce a zeleninu nenechávejte příliš dlouhou dobu nakrájenou, ale co nejdříve zkonzumujte. Ideální je rychle zakápnout zálivkou.
Skladování ovoce a zeleniny
Na ztrátu vitamínů má vliv i nesprávné skladování. Na ovoce a zeleninu nepůsobí jen teplo, ale také světlo a vzduch. Působením tepla dochází k rozložení a následnému poškození vitamínů. Na vzduchu mohou vitamíny reagovat s kyslíkem, dochází k tzv. oxidaci a následnému znehodnocení vitamínů. Zeleninu a ovoce skladujte zásadně ve stínu. Tímto můžete zamezit až 30% ztrátě vitamínů v porovnání se skladováním na světle.
Jak je to s tepelnou úpravou
Roli hraje teplota, délka i způsob tepelné úpravy. Platí zde pravidlo, že čím vyšší teplota a delší doba, tím více se snižuje obsah vitamínů obsažených v ovoci a zelenině. Při delším vaření se doporučuje nechat zeleninu nakrájenou alespoň na větší kusy. Jde o to, že čím je větší kontaktní plocha s horkou vodou, tím dochází k menší ztrátě vitamínů. Pro uchování vitamínů by mělo dojít k loupání ovoce a zeleniny až po uvaření.
Zdroje:
https://www.klubzdravi.cz/a/19_ziskavejte-z-potravy-co-nejvice-vitaminu
https://fitnut.cz/blog/10-tipu-jak-zachovat-v-potravinach-co-nejvice-vitaminu
Jak dostat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitamínů? Pozor si dejte na mytí a skladování
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!