Petra Kočková je držitelkou několika světových rekordů a medailí v kulturistice, v brazilském jiu-jitsu a v powerliftingu. V powerliftingu se stala mistryní světa. Mezi její poslední sportovní úspěchy patří 2. místo na Mistrovství České republiky 2023 v kulturistice v asociaci NABBA, v kategorii athletic figure. Na krásném čtvrtém místě se umístila na Mistrovství světa v Berlíně (podzim 2023) ve federaci WFF.
Obrovské sportovní úspěchy slaví na domácí půdě, v Evropě i ve světě, a to i přes to, že musí dodržovat přísná pravidla stravování.
Aktivní sportovkyně i podnikatelka
Petra Kočková se mimo sportovní klání věnuje trénování, vede vlastní salón se zaměřením na zdraví a krásu, je dětskou terapeutkou se zaměřením na neurovývojovou stimulaci, nově otevře centrum bojových umění v Jičíně, kde povede kurzy bojového umění Brazilian Jiu-Jitsu, a je nutriční poradkyní. Jak sama říká, není toho málo, čemu se věnuje, ale stále přidává další a další aktivity.
Pokud se jedná o tvrdý trénink před závody, Petra Kočková omezí jídelníček pouze na přísun bílkovin – ryby, krevety, krůtí maso a vejce. Při slabosti si dopřeje slunečnicová semínka. Jak sama říká, jídelníček je ve finální přípravě na závody hodně striktní, ale díky tomu, že jí několikrát denně, tělo dostane, co potřebuje.
I omezený jídelníček může být pestrý a chutný
V běžné dny, kdy pracuje a trénuje ,, jen“ na udržení kondice, má Petra jídelníček mnohem pestřejší. Dia bezlepkové sušenky, rýžové chlebíčky s hořkou čokoládou nebo rýžová kaše bez laktózy, jsou nejoblíbenější volby snídaně. Po tréninku protein bez laktózy (metabolismus Petry dokáže strávit pouze jeden druh). K obědu nejraději něco z vietnamské kuchyně, například kachnu s rýží, rýži s krevetami nebo sushi. Odpoledne si dopřeje něco pečeného sladkého. Petra si peče sama a ráda. Miluje domácí čerstvý bezlepkový chléb. Z bezlepkové mouky, bez laktózy, bez cukru (sladí ovocem, medem, nebo jen doplní bílým jogurtem s kokosovým nebo sójovým mlékem), peče sladké pečivo. K večeři pak volí opět vařené jídlo bohaté na bílkoviny.
Každé jídlo i to, ve kterém vynecháme lepek, laktózu a potraviny bohaté na histamin, by mělo dobře chutnat a vypadat. Pokud se do něčeho chceme pustit, dokážeme to, i když máme zdravotní nebo stravovací omezení.
Projevy potravinových intolerancí
Histaminová intolerance není alergie, ale přecitlivělost na histamin. Ten se nám tvoří v těle a také ho přijímáme v potravinách. Některé potraviny obsahují větší množství histaminu a pro lidi, kteří trpí intolerancí na histamin, to způsobuje nepříjemné obtíže.
Nejčastěji jsou uváděny tyto příznaky histaminové intolerance :
- Bolest břicha,
- malátnost,
- bolest hlavy,
- pocit těžkých nohou,
- třes celého rukou a celého těla,
- únava,
- a mnohé další.
Podobné příznaky lze zaznamenat i při intoleranci na lepek, které je známá pod názvem celiakie a intoleranci na laktózu.
,, Jídelníček se sice změní, ale ne životní styl,“ říká Petra Kočková
Zdroje:
https://zdravi.euro.cz/clanky/histaminova-intolerance/
https://medicspark.cz/magazin/intolerance-lepku-a-jake-potraviny-obsahuji-lepek/
https://www.prozeny.cz/clanek/intolerance-laktozy-proc-ji-nekdo-ma-a-jiny-ne-72932
osobní rozhovor s Petrou Kočkovou
Intolerance ovlivňuje jídelníček, život ale ne, říká rekordmanka v silových sportech Petra Kočková
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!