Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
vitamíny a doplňky ilustrační obrázek / foto: shutterstok

Hubnutí pomocí léků? Proč ne, ale samotné léky nás nezachrání

Na trhu je poměrně velké množství preparátů na hubnutí. Zdálo by se to jako sen. Večer nebo ránu spolknu pilulku, budu žít stejně jako doposud a kila půjdou zázračně dolů.

Nenechte se však mýlit, tak jednoduché to není a pilulky na hubnutí rozhodně nejsou pro každého.

Prášky na hubnutí na trhu jsou, ovšem mají mnoho vedlejších účinků

Světoznámá a uznávaná moderátorka Oprah Winfrey se v současné době pyšní figurou, kterou jí závidí nejedna žena. Ve svém těle je konečně spokojená a střihem šatů, které obléká do společnosti, to dává najevo. Přiznává otevřeně, že si dopomáhá léky na hubnutí. Pomáhá, to je slovíčko, které nelze při hubnutí s pomocí léků vynechat. Léky na hubnutí sice mohou fungovat, ale jak bylo již zmíněno, nikdy nedokážou váhu dostat do normálu samy o sobě. Navíc ve většině případů mají nežádoucí účinky.

Rozdíl mezi volně prodejnými léky na hubnutí a antiobezitiky vázanými na lékařský předpis asi není nutné popisovat. Pod dohledem lékaře se vystavujeme přeci jenom menšímu riziku. Vedlejší účinky léků na hubnutí z rukou lékaře můžeme zmírnit striktním dodržováním zdravého stravování. K vedlejším účinkům patří plynatost, výkyvy nálad, deprese, nespavost, onemocnění jater, problémy s ledvinami, někdy i halucinace a kardiovaskulární problémy. U volně prodejných pilulek na hubnutí se vystavujete ještě větším rizikům.

Bolesti břicha mohou patřit k nepříjemným projevům
Bolesti břicha mohou patřit k nepříjemným projevům – Zdroj: Shutterstock.com

Základ je skutečná chuť s váhou něco dělat a pevná vůle

V životě není nic zadarmo, jak se říká. A u vysněné postavy to platí dvojnásob. To, že slupnu prášek a hned uvidím, jak hubnu, je utopie. Chce si to především nastavit v hlavě. Vytyčit si cíl, kterého chci se svou váhou dosáhnout. Mít pevnou vůli, odhodlání a trpělivost. Dvacet kilo za dva měsíce nezhubnete. A když náhodou ano, určitě se nebude jednat o zdravé hubnutí a svému tělu jen uškodíte. A to nezmiňujeme ani takzvaný jo-jo efekt.

Hubnutí je hlavně o vůli a správném nastavení
Hubnutí je hlavně o vůli a správném nastavení – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc s hubnutím hledejte u odborníků

Velká pomoc s hubnutím se nám dostane, pokud vyhledáme nutričního poradce a trenéra na cvičení. Tato kombinace a dodržování doporučení přinese efekt stoprocentně. Další alternativou je vyhledat přímo lékaře z dietologie a nebo lékaře endokrinologa. V prvním případě se jedná o lékaře, který se zaměřuje na výživu, endokrinolog se věnuje hormonálním poruchám, které mohou způsobovat nadváhu.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-mudr-ovani-leky-na-hubnuti-funguji-ale-nejsou-pro-kazdeho-varuje-lekarka-pred-vedlejsimi-ucinky-93456

 

Hubnutí pomocí léků? Proč ne, ale samotné léky nás nezachrání

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!