Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šestý smysl / foto: shutterstock

Zažili jste už někdy Déjà vu?

Slovní spojení Déjà vu má svůj původ ve francouzštině. Můžeme přeložit jako "již viděn". A přesně to vystihuje i podstatu Déjà vu.

Tady už jsem byl, byla. Tohle se přeci už stalo, tohle jsem už zažil, zažila. Přesně tohle jsou reakce na Déjà vu. Na pocit, že tohle si přeci pamatujete, i když víte, že to není možné.

Co to vlastně je Déjà vu?

Okamžik trvající deset až třicet vteřin. Zcela jasně, avšak nevysvětlitelně vnímáte danou situaci tak, že jste to již zažili. Najednou vám je zcela nové místo důvěrně známé. Tohle jste již prožili, alespoň to tak vnímáte. Vědci zastávají názor, že jde o iluzi. Ve své podstatě by se mělo jednat o halucinaci vyvolanou opožděným zaregistrováním informace v mozku. Velmi zjednodušeně řečeno se jedná o jev, kdy něco vnímáme tak nějak napůl, a po chvíli, když se plně soustředíme, máme pocit, že se situace již odehrála, že jsme dané místo již viděli. Rovněž pracují s myšlenkou, že se v případě déjà vu jedná o jakési pohrávání si naší mysli a mozku s pamětí a podobností. Střípky z naší paměti jsou přeskládané tak, že v určitý moment máme pocit, že přesně tohle již v paměti uložené máme.

Co vše máme uloženo v paměti?
Co vše máme uloženo v paměti? – Zdroj: Shutterstock.com

Vědci se neshodnou, ezoterici také ne

Ezoterici a metafyzikové také nejsou na vysvětlení Déjà vu jednotní. Jedni to přiřazují k astrálnímu cestování, jiní jsou přesvědčeni, že za tím máme hledat minulé životy. Dle tohoto přístupu a vysvětlení jsme to již prožili v minulém životě. Nebo alespoň situaci velmi podobnou a naše podprahové vnímání to stmelilo do vzpomínky.

Síla myšlenky, nebo prožitá zkušenost?
Síla myšlenky, nebo prožitá zkušenost? – Zdroj: Shutterstock.com

Déjà vu za svůj život alespoň jednou zažije většina lidí

Logické a jasné vysvětlení toho, proč Déjà vu zažijeme, zřejmě nikdy od nikoho nedostaneme. Můžeme se pouze domnívat a vycházet z možností, jenž nám nabízejí vědci a lékařské kapacity, nebo ezoterici a metafyzici. Ačkoliv se stanoviska vědců a ezoteriků diametrálně odlišují, těžko říci, na které straně je příhodnější skutečný důvod Déjà vu hledat.

 

Zdroj:

https://www.mivemi.cz/tipy-a-triky-jak-na-sebevzdelavani/co-je-deja-vu-vysvetleni-pojmu-a-priciny/

Zažili jste už někdy Déjà vu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!