Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přecitlivělý muž / foto: shutterstock

Jak vnímáme mužské slzy

Ženské slzy umí zapůsobit. Vnímáme stejně potoky slz u mužů? Většinou se na to díváme jinak a v mnoha rodinách se dodnes vštěpuje malým klukům, že chlapi přeci nebrečí. Mužské slzy ale nejsou ostudou.

Pláč není známka slabosti

Projevit emoce, city a momentální rozpoložení není projev slabosti. Platí to jak u žen, tak u mužské části populace. Je ale pravdou, že u mužů se očekává, že budou v projevech emocí zdrženlivější. Chlap má prostě být tvrďák a city projevovat střídmě a slzy k těmto akceptovaným a očekávaným projevům nepatří. Uvolnění emočního napětí slzami lze ale jen doporučit. Člověk se uvolní, uklidní mysl a odplaví nahromaděné emoce, stres a napětí. Je jedno, jestli jste žena nebo muž.

I muž potřebuje občas projevit smutek
I muž potřebuje občas projevit smutek – Zdroj: Shutterstock.com

Ženy obdivují muže, kteří dokážou pustit slzičku

Samozřejmě, že jen v určitých případech. Pohled na muže, kterého rozpláče večerníček nebo pohled na roztomilé štěňátko, je přinejmenším divný. To si zase přiznejme. Jsou ovšem situace, že se ženám z chlapa takzvaně podlomí kolena, když ho vidí plakat. Když dáte novopečenému tatínkovi do ruky čerstvě narozené miminko a jemu po tváři stékají slzy štěstí, je to úžasný pohled. V tu chvíli se chlap, v roli táty, za slzy rozhodně stydět nemusí. Když se muž u oltáře otočí a poprvé uvidí svoji nastávající v bílém, jak k němu kráčí uličkou, také nějaká ta slza občas ukápne a ženu vlastně potěší.

Dojatý ženich
Dojatý ženich – Zdroj: Shutterstock.com

Proč je důležité nedusit v sobě emoce a pocity a spustit pláč

Potlačování emocí může vést k mnoha nepříjemnostem. Nahromaděné pocity, které by šlo odplavit emočním uvolněním v podobě slz, mohou vést k vnitřnímu neklidu, stresu, nebo až k depresím. Uvolnění slz přináší úlevu a jakýsi emoční restart.

 

Zdroj:

https://www.dobrakondice.cz/clanek/psychologie/chlapi-prece-neplacou

Chlapi nebrečí, a nebo ano?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!