Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lichořeřišnice / foto: shutterstock

Proč pěstovat lichořeřišnici? Ochrání zahradu před škůdci a nabízí skvělé využití v kuchyni

Lichořeřišnice zkrášlí zahradu svými květy, je zároveň ochránkyní zeleniny i ovocných stromů a k tomu ji lze využít v kuchyni. Jak si obohatit jídelníček lichořeřišnicí?

Lichořeřišnice na první pohled zaujme svými velkými květy v barvě žluté, oranžové či červené. Květy jsou nejen krásné, ale zároveň jedlé. Květy se na rostlině objevují od června, přičemž rostlina kvete až do příchodu prvních mrazíků. Oživí nejen zahradu, ale i balkon či terasu, neboť lze pěstovat volně na záhonu i v truhlíku.

Nenáročná kráska je ochránkyní zahrady

Vzhledem k tomu, že se jedná o nenáročnou rostlinu, je vhodná i pro úplné začátečníky. Zdobit může květinové, ale i zeleninové záhony, jakožto pergoly, altány i balkonové truhlíky. Jedná se o nízkou plazivou jednoletku, která ke zdárnému růstu a kvetení nevyžaduje speciální péči. Pokud rostlinu necháte na stanovišti vysemenit, v následujícím roce v okolí vyrostou další mladé rostliny.

Předností lichořeřišnice je, že ji můžete efektivně využít i jako ochránkyni zahrady, a to konkrétně zeleniny a různých ovocných stromů. Má tendenci na sebe přitahovat z okolních rostlin mšice, slimáky i housenky. Rovněž odpuzuje plísně a choroby brambor, dýní, brokolice, květáku, ředkviček či kedluben. Pokud ji vysejete pod jabloní, dokáže odradit vlnatku krvavou.

Květy lichořeřišnice
Květy lichořeřišnice – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidla pro pěstování v truhlíku

Lichořeřišnici je možné pěstovat v truhlíku nebo jiné pěstební nádobě. Pakliže se rozhodnete pro tuto variantu pěstování, je třeba zajistit správné stanoviště. Nádobu umístěte tak, aby na ni nemohlo přímo pražit slunce. Vzhledem k tomu, že má lichořeřišnice ráda vlhko, potřebuje pravidelnou zálivku.

Lichořeřišnice nejen svými květy zpestří jídelníček

Celá rostlina je jedlá. Nejoblíbenější částí jsou však její květy. Můžete je ochutnat hned po utržení ze záhonu, ale nejdříve se ujistěte, že v nich není nějaký drobný hmyz, špína. Čerstvě utržené květy jsou vhodné na zdobení chlebíčků a obložených mís. Jsou vhodnou ingrediencí do ovocných či zeleninových salátů. Nakrájené květy i listy poslouží jako perfektní přísada do různých pomazánek, dipů nebo jen k ochucení másla na chleba. Lichořeřišnice je výborná také do vajíčkové pomazánky.

Listy se konzumují výhradně čerstvé, neboť při delším skladování hořknou. Lichořeřišnice chutná podobně jako ředkvička. Můžete si její listy nakrájet na chleba. Poupata rostliny se nakládají do octu, což pak chutná podobně jako kapary. Nesmí se však konzumovat ve větším množství, neboť mají projímavý účinek.

 

Zdroje:

https://www.rostlinky.cz/blog/lichorerisnice-pestovani-krasne-i-jedle-kvety.html

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/lichorerisnice-oblibene-recepty/

Proč pěstovat lichořeřišnici? Ochrání zahradu před škůdci a nabízí skvělé využití v kuchyni

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!