Kde je původ dýňového latte?
Historie Pumpkin Spice Latte, původně nazývaného Harvest Latte, není nikterak dlouhá. Poprvé si ho mohli vychutnat američtí zákazníci v roce 2003. S nápadem spojit klasické latte se skořicí, hřebíčkem, kořeněnou dýňovou omáčkou a pořádnou porcí šlehačky přišel tehdy zaměstnanec kávového řetězce Peter Dukes, který měl za úkol vytvořit novou příchuť do nabídky.
Z dýňového latte byl rázem hit. V současné době se prodává ve více než 50 zemích světa a za prvních 12 let své existence se ho prodalo přes 200 milionů šálků. Není tedy divu, že recepturu brzy přejaly i další kavárny.
Ne všichni ho mají rádi
Pumpkin Spice Latte ale nesklízí jen obdiv. Najdou se i jeho kritici, kterým se nelíbí především vysoký obsah cukru a kalorií a samozřejmě i cena, za jeden kelímek zaplatíte kolem 150 korun. Dobrou zprávou ale je, že si ho můžete poměrně snadno za zlomek ceny připravit i doma. A množství cukru si upravit podle své chuti.
Jak si ho připravit doma?
Nejprve je ovšem třeba vyrobit si dýňový sirup. Na ten budete potřebovat
Jednu menší nebo půlku větší dýně Hokkaido 300 g cuku 600 ml vody Koření (1/2 čajové lžičky skořice a ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku, mletého zázvoru a muškátového oříšku)
Vydlabanou a nakrájenou dýni bez slupky dejte upéct do trouby na 200 °C, dokud nezměkne. Po vychladnutí ji rozmixujte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a koření. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, následně přidejte dýňové pyré a vařte ještě asi 20 minut. Uvařenou směs můžete scedit, není to ale nutné.
Do klasického latte následně přidejte dvě lžíce tohoto kořeněného sirupu. Ozdobte šlehačkou a skořicí či jiným kořením.
Zdroj:
https://www.lazenskakava.cz/jak-si-doma-pripravit-pumpkin-spice-latte-a-pernickove-cappuccino/
https://www.kava-kromeriz.cz/pumpkin-spice-latte
Fenomén jménem Pumpkin Spice Latte – kde se tento podzimní hit vzal a jak si ho připravit doma?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!