Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mák / foto: shutterstock

Česko jako maková velmoc

Mák setý (Papaver somniferum) je rostlina z čeledi makovitých, v České republice běžně pěstovaná jako zdroj potravinářského máku. Bílé mléko z nezralých makovic je však významný zdroj opia, proto je v některých státech jeho pěstování zakázáno.

Česká republika je ve světovém měřítku nejvýznamnější legální pěstitelskou zemí. V ČR se pěstuje zhruba 50 % světové produkce.

První místo na světě

Česká republika drží jednoznačný evropský primát v produkci i vývozu máku. Pěstování máku
má v ČR dlouholetou tradici. Podle odborníků je mák mezi zemědělci v České republice stále
oblíbenější, i když je jeho pěstování a skladování v několika zemích světa zakázáno. Někteří
farmáři v České republice letos dokonce mák vysadili na místech, kde dříve rostlo obilí. K
tomuto kroku je přiměly nízké ceny obilí a nestabilita trhu. Naopak mák je stále dražší.

Makové pole
Makové pole – Zdroj: Shutterstock.com

Nedoceněná potravina

Obsah vápníku v máku je 600x vyšší než v pšeničné mouce a devětkrát vyšší než v jádrech
vlašských ořechů. Je bohatý na minerální látky (měď, zinek, hořčík, železo a vápník) a
vitaminy E, kyselinu pantotenovou, niacin a thiamin. Mák je dobrým zdrojem omega-6
mastných kyselin, včetně kyseliny linolové α-linolenové (ALA). Mák má řadu výhod.
Neobsahuje cholesterol, dodává energii, zlepšuje paměť, zmírňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy
a nehty a snižuje stres.

Český mák

V Evropě je registrováno kolem 50 odrůd máku. U nás jsou nejvíce rozšířeny odrůdy Major,
Maraton a Bergam, které mají československý původ – pocházejí ze šlechtitelských stanic se
sídlem na Slovensku. Vyznačují se bílým nebo světle narůžovělým květem. Planý mák (též
znám jak „Mák vlčí“), oproti tomu, kvete jasně rudou barvou.

Mák v české kuchyni

V tuzemské kuchyni mák dáváme na pečivo, škubánky, nudle, do závinů, bábovek a hlavně
do koláčů a klasických českých buchet.

Mák je běžně používaný při pečení
Mák je běžně používaný při pečení – Zdroj: Shutterstock.com

Za makovou buchtu vězení

I když se mák v České republice vrací, v zahraničí je stále vnímán negativně. V mnoha zemích,
zejména v Asii, je považován za nebezpečný zdroj drog, stejně jako v mnoha státech USA.
Opium je sušená šťáva získaná z nezralých makových semen. Poté z ní lze vyrobit heroin
nebo morfin. V důsledku toho je v mnoha zemích pěstování nebo držení máku
nezákonné. Zákaz platí v Saúdské Arábii, Singapuru, Tchaj-wanu nebo Spojených arabských
emirátech. Když si tedy někdo jako svačinu do Dubaje přiveze buchty s mákem, hrozí mu
trest.

Mák jako talisman

Jestli k sobě chcete přivolat lásku a bohatství, měli byste podle ezoteriků při sobě nosit mák v
textilním pytlíčku jako talisman.


Zdroje:
https://www.denik.cz/ekonomika/pestovani-maku-v-cesku.html
https://zenysro.cz/blogy/domacnost-a-hobby/ani-za-mak-cesko-jako-makova-velmoc/

Česko jako maková velmoc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!