Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potraviny v alobalu / foto: shutterstock

Používáte alobal? V těchto případech raději sáhněte po něčem jiném

Alobal má v domácnosti mnohá využití. V některých případech byste ale s jeho použitím měli být opatrní. Mohlo by to být dokonce i nebezpečné.

Teplo mu škodí

Alobal by se neměl používat při pečení, vaření ani jiných tepelných úpravách. Vysoká teplota totiž může uvolňovat do potravin hliník. Nebezpečí hrozí především u hub, špenátu a ředkviček, které hliník absorbují rychleji než jiné potraviny. Pokud chcete alobal použít při grilování, používejte silnější folii a po každém použití ji vyhoďte.

Tepelná úprava s alobalem má ještě jedno úskalí. Hliník je extrémně vodivý materiál a jakákoliv část potraviny, která se s ním dostane do styku, bude vystavená mnohem koncentrovanějšímu teplu. Pokud byste například alobal použili místo pečicího papíru k upečení dezertu, spodek těsta by byl připálený a vršek nedopečený.

Při pečení použijte raději pečicí papír
Při pečení použijte raději pečicí papír – Zdroj: Shutterstock.com

Nebalte do něj nic kyselého

Některé potraviny nejsou pro skladová ní v alobalu vhodné. Jde především o kyselé plody, jako jsou rajčata, citrusy a bobuloviny, ale i potraviny dochucené octem nebo citronem. Alobal by mohl změnit chuť, ale také uvolňovat již zmíněný hliník.

Problémem jsou i potraviny silně kořeněné, zejména ty s vysokým obsahem soli. U sladkých potravin zase může dojít ke změně barvy i chuti, podobně jako u masa nebo mléčných výrobků.

Alobal není vzduchotěsný. Proto se nehodí ke skladování potravin. Bakterie se do jídla dostanou mnohem rychleji, než když je uložíte do krabičky s víčkem nebo uzavíratelného sáčku.

Alobal samozřejmě nesmí přijít do mikrovlnné trouby. Ta totiž vytváří elektrické pole, které reaguje s kovovými povrchy, a způsobit jiskření vedoucí až k požáru nebo poškození spotřebiče.

Může se objevit alergie

Alergie na hliník je sice vzácná, nicméně existuje. Mezi typické příznaky patří zarudlá a svědivá místa na kůži, kožní vyrážky, otoky a zažívací potíže v případě, že osoba zkonzumuje potravinu připravenou v alobalu.

 

Zdroje:

https://fresh.iprima.cz/magazin/nikdy-nepouzivejte-alobal-na-techto-6-veci-muze-byt-nebezpecny-a-nefunkcni-201714

https://www.ireceptar.cz/zdravi/co-nedavat-do-alobalu/

Používáte alobal? V těchto případech raději sáhněte po něčem jiném

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!