Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jahody a krásná dívka / foto: shutterstock

Zdraví ukryté v letních plodech

V létě si s oblibou pochutnáváme na jahodách, borůvkách nebo třeba rybízu. Konzumace těchto letních plodů je zdraví prospěšná!

Jahody

Jahody obsahují vitamíny A, B, C a K, dále pak minerály, jako je zinek, selen, vápník, železo, fosfor a mangan. Jahody jsou především bohaté na kyselinu listovou. Tradiční lidové léčitelství uvádí jahody jako lék na dnu, ledvinové kameny či vyrážku. Díky obsahu antokyaninů dokáží jahody přispět ke stabilizaci hladiny cholesterolu v krvi. Protože v sobě tyto červené plody ukrývají poměrně velké množství vlákniny, napomáhají správnému zažívání.

Maliny

Také maliny mohou posloužit jako lék. Tato ovoce je bohaté zejména na vitamíny C a B. Díky tomu je malinová šťáva doporučována při chřipce, nachlazení a horečce. Maliny v sobě ukrývají silný antioxidant – kyselinu ellagovou. Ovoce pomáhá při inkontinenci, při zažívacích potížích či menstruačních obtížích. Také působí proti revmatu, cukrovce či vzniku Alzheimerovy choroby.

Černý rybíz

Černý rybíz je výborným zdrojem vitamínu C. Díky vysokému obsahu rutinu může udržet ve zdravém stavu naše cévy – pomáhá tedy při hemeroidech, zánětech žil, křečových žilách či ateroskleróze. Rybízovou šťávu doporučuje lidové léčitelství při horečce, nachlazení nebo chřipce. Rybíz také posiluje zrak a působí proti šerosleposti nebo únavě očí. Z listů lze připravit odvar, který se používá při průjmu, vysokém krevním tlaku, zánětech močových cest a ledvin.

Třešně

Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály. Zlepšují krevní oběh, činnost jater a ledvin. Příznivě působí na močové i trávicí ústrojí. Vysoký obsah vápníku přispívá ke zdraví kostí a zubů. Třešně také pomáhají udržet ve zdravém stavu svaly a cévy. Působí i proti bolesti, cukrovce, vysoké hladině cholesterolu a zánětům.

Borůvky

Tyto modré bobulky jsou napěchované minerály, vitamíny a antioxidanty. Borůvky mají dobrý vliv na činnost střev, které dokáží dezinfikovat. Mohou posloužit jako lék při průjmu. Dále tyto letní plody působí příznivě na nás zrak, pomáhají při rýmě i kožních potížích. Odvar z listů se doporučuje jako prevence rozvoje cukrovky.

Angrešt

Angrešt obsahuje vitamíny A, B, C, E a hořčík, vápník, měď, zinek, křemík a železo. Pomáhá při zácpě, vysokém krevním tlaku, močových kamenech a ateroskleróze.

Zdraví ukryté v letních plodech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!