Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčivý čaj / foto: shutterstock

Zázračné čaje: Pomohou při nachlazení, nespavosti i hubnutí

Zejména v chladných, sychravých dnech se rádi zahřejeme šálkem horkého čaje. A každý šálek je plný zdraví prospěšných látek! Čaje nám mohou pomoci při nachlazení, nespavosti nebo třeba při hubnutí.

Černý čaj

Černý čaj je vůbec tím nejoblíbenějším druhem čaje. Listy rostliny Camellia Sinensis se nechají oxidovat tak dlouho, až zčernají. A černý čaj je na světě! Ze všech čajů má nejvyšší obsah kofeinu, a proto je velmi hořký. Z tohoto důvodu je mnohdy servírován s mlékem nebo smetanou. Šálek černého čaje pomáhá při zažívacích obtížích. Při pravidelném konzumování dokáže černý čaj snížit hladinu cukru i cholesterolu v krvi a působit proti poškození cév, čímž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Některé výzkumy ukázaly, že tento druh čaje může posloužit jako prevence vzniku rakoviny.

Zelený čaj

Tento druh čaje je připravován ze stejných listů jako čaj černý, které ovšem neoxidovaly. Tak v nich zůstaly zachovány zdraví prospěšné látky, jako jsou třísloviny, katechiny, minerály a vitamíny B, C, K a E. Pravidelná konzumace zeleného čaje je výbornou prevencí vzniku rakoviny či kardiovaskulárních onemocnění. Díky vysokému obsahu vitamínu C zelený čaj přispívá ke zlepšení obranyschopnosti organismu. Dále tento čaj podporuje spalování tuků, působí proti vzniku zánětu i zubního kazu.

Bílý čaj

Bílý čaj byl v minulosti vzácností. Připravován je z velmi mladých čajových lístků. A jaké má účinky na naše zdraví? Přispívá k optimalizování krevního tlaku i cholesterolu v krvi, dokáže udržet zdravé srdce a cévy. Bylo také prokázáno, že pomáhá při redukci hmotnosti.

Rooibos

Když se nasbírají, usuší a nadrtí listy keře s názvem čajovec kapský, vzniká čaj Rooibos, pro který je typická červená barva. Rooibos je výborným pomocníkem při žaludečních potížích. Dále snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje onemocnění srdce, mírní alergické reakce či kožní podráždění. Pomáhá také bojovat se stresem, úzkostí, podrážděním, nespavostí nebo bolestmi hlavy. Rooibos vás zkrátka uklidní.

Bylinné směsi

Na nejrůznější bylinné čaje coby léčivé prostředky se spoléhaly už naše babičky. A někdo na ně nedá dopustit dodnes. Některé bylinky mají opravdu prokazatelné léčivé účinky. Bylinné čaje je tedy vhodné pít při nachlazení, rýmě, bolestech v krku nebo zažívacích potížích. Bylinky vás dokáží také uklidnit, což jistě oceníte, pokud trpíte nespavostí.

Zázračné čaje: Pomohou při nachlazení, nespavosti i hubnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!