Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Doplnění železa / foto: shutterstock

Trápí vás bledá pokožka, únava a suché vlasy? Na vině může být nedostatek železa

Bledá pokožka, únava a suché vlasy po zimě asi nikoho nepřekvapí, přičítáme je mrazivým měsícům bez slunečního záření. Na vině ale může být i nedostatek železa.

Železo patří mezi minerály, které si lidské tělo neumí samo vyrobit. Musíme mu ho tedy dodávat stravou nebo výživovými doplňky. V těle ale hraje nezastupitelnou funkci, podílí se na přenosu kyslíku a tvorbě červených krvinek a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

Železo hraje pro náš organismus důležitou roli
Železo hraje pro náš organismus důležitou roli – Zdroj: Shutterstock.com

Jste unavení

Pokud kyslík není správně nebo dostatečně transportován napříč buňkami, nemůže správně fungovat. Proto je jedním z prvních signálů nedostatku železa únava a slabost. Napoví vám i bledá pokožka, to proto, že železo je obsažené v hemoglobinu – červeném krevním barvivu.

Padají vám vlasy

Nedostatek tohoto minerálu nepříznivě ovlivňuje také stav vlasů a vlasové pokožky. Nové buňky se tvoří pomaleji, což vede k lámavým a suchým vlasům a jejich zvýšenému vypadávání.

Hůř se vám dýchá

V neposlední řadě vás na nedostatek železa může upozornit zhoršené dýchání, kdy srdce nemá dostatek okysličené krve, kterou by pumpovalo do orgánů, a pocit neustále studených chodidel nebo rukou. To je opět zapříčiněno nedostatečným prokrvením.

Nedostatek železa se projeví různými neduhy
Nedostatek železa se projeví různými neduhy – Zdroj: Shutterstock.com

Kolik železa bychom denně měli přijmout?

Nároky na denní příjem železa se mění v závislosti na věku, pohlaví a životním stylu. Ženy v reprodukčním věku by obecně měly přijmout víc železa než muži, okolo 15 mg denně. To proto, že krev pravidelně ztrácí při menstruaci. Mužům by mělo stačit denně přijmout asi 10 mg.

Nejvyšší nároky na železo mají těhotné ženy, ty by ho měly dostat asi 30 mg denně, aby jejich tělo mohlo vyživovat plod a dohnalo krevní ztráty při porodu. Pro kojící maminky je doporučená denní dávka 20 mg.

Nejvíce železa najdeme v červeném mase a vnitřnostech. Doplnit ho ale pomohou i luštěniny, ořechy, semínka, brokolice, ryby a mořské plody, švestky a hořká čokoláda. Vstřebatelnost železa zvyšuje vitamín C, naopak ji snižuje vápník.

 

Zdroj:

https://www.lifee.cz/jaro-v-plne-sile-proc-a-jak-doplnit-zelezo--359ac

https://www.gsklub.cz/gs-magazin/nedostatek-zeleza-dava-telo-najevo-jasnymi-priznaky/

https://vegmart.cz/nedostatek-zeleza

Chybí vám železo? Příznaky, podle kterých poznáte jeho nedostatek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!