Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Putování za nejtajemnějšími hrady

Patříte mezi milovníky záhad a tajemna? Vyhledáváte při svých cestách strašidelná a pověstmi opředená místa?

Za tajemnem, záhadami a strašidelným dobrodružstvím nemusíte nutně jezdit daleko za hranice naší země. I u nás, v České republice, najdeme celou řadu strašidelných, tajemných a záhadných míst. Pojďme se na některá z nich podívat.

 

Hrad Houska

Hrad Houska leží zhruba 20 kilometrů od města Mladá Boleslav a je plný záhad. Rozhodně prý není dobrý nápad rozhodnout se na hradě přenocovat. V několika místnostech se totiž v noci ozývají tajemné a strašidelné zvuky, slyšet můžete i děsivé zvuky kroků. Dále jsou většinou fotografie pořízené v prostorách hradu nepovedené, většinou rozmazané či nějakým způsobem znehodnocené. Zničehonic se vám také může vybít baterie ve fotoaparátu nebo vám zde technika bude vypovídat činnost i přesto, že jindy normálně funguje.

Možná si na Housce všimnete, že stěny hradní kaple jsou neustále vlhké, a to i během parného léta, když jsou všechny ostatní stěny na hradě suché. K hradu se váže hned několik pověstí, zmiňme jednu za všechny. Traduje se, že hradní kaple ukrývá vchod do pekla. Možná proto najdeme na jedné z fresek v místní kapli vyobrazení archanděla Michaela, který bojuje s ďáblem.

 

magazin.cz

 

Architektura hradu je na dobu svého vzniku velmi neobvyklá. Všechny ostatní hrady postavené ve stejnou dobu jako Houska, jsou architektonicky přizpůsobené obraně před útočníky. Hrad Houska však jakoby bránil něco uvnitř, co nesmí proniknout ven. Kronikář Václav Hájek z Libočan se pokusil způsob výstavby Housky vysvětlit v jedné z legend. Z ní se dozvídáme, že budova dnešního hradu je postavena nad tajemnou průrvou ve skále, z níž vylézali démoni a netvoři z pekel. Mělo se tak jednat o jakousi bránu do pekla. Podle českých záhadologů Aleše Česala a Milana Doležala střeží vchod do pekla a zároveň brání vstupu démonům na zemský povrch právě místní kaple.

 

Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát najdeme nedaleko (asi 9 kilometrů) od Mělníka severozápadním směrem. Mnoho lidí na hradě prý již slyšelo tajemné a strašidelné zvuky. Někdy není jasné, odkud se zvukové jevy ozývají, jindy budete po původcích zvuků marně pátrat, i když víte, odkud se hluk šíří. Nic zkrátka nenajdete. To se stalo i jednoho srpnového dnes roku 1992. Z této doby pochází svědectví jistého Tomáše Bednaříka. Ten zaslechl podivné zvuky, které vycházely z podkroví hradní budovy. Muž se tedy rozhodl jít do podkroví spolu s údržbářem podívat a zjistit původce hluku. Tehdy se však nic zvláštního, co by mohlo zvuky způsobovat, nenašlo.

 

magazin.cz

 

Tajemné zvuky mohou podle některých názorů souviset s historickými událostmi, které se s hradem Křivoklátem pojí. V dobách 16. a 17. století plnila budova hradu funkci vězení. Podle starých legend tak mají na svědomí duše zemřelých vězňů, kteří nenalezli klid ani po smrti. Čas od času prý také můžete spatřit ducha některého z vězňů, který na hradě pobýval.

 

 

Hrad Kašperk

Hrad Kašperk je vzdálen 26 kilometrů jihozápadním směrem od města Strakonice a je prý přímo plný záhad a tajemství. Patří mezi nejstrašidelnější hrady v České republice. Narazit zde můžete třeba na několik duchů bývalých obránců hradu. Potkáte možná také přízrak bývalého majitele panství nebo ducha zvaného Swiz. Jedná se o přízrak dávné pohanské bohyně. Ta o nocích na Kašperku straší oblečená ve vlčí kůži a na hlavě má jelení parohy.

 

magazin.cz

 

 

Historie hradu Kašperk je velmi bohatá. V souvislosti s přízrakem Swiz je však třeba zmínit, že v dávných dobách bylo místo dnešního hradu a jeho blízké okolí zasvěceno starým pohanským božstvům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2