Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Čína – její krása a kouzlo

Čína je plná turistických „atrakcí“. Pokud se do této země vydáte, můžete poznat krásu starověkých památek, užít si nákupy v supermoderních centrech a také zamířit do nádherné přírody.

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď představuje symbol Číny. Celá zeď je dlouhá téměř 9000 kilometrů! Nejznámější část této impozantní stavby tvoří tzv. Badaling. Jedná se o zrekonstruovanou část zdi, která se nachází nedaleko Pekingu. Ovšem zamířit můžete i na jiná místa, kde nepotkáte tolik turistů.

magazin.cz

 

Zakázané město

V nitru Pekingu byste našli někdejší sídlo 24 čínských císařů. Jedná se o unikátní komplex paláců, který pochází z 15. století. A proč se mu říká zrovna Zakázané město? Jednoduše proto, že na toto místo mohli vstoupit po dlouhých 500 let pouze příslušníci císařovy družiny. Původní město bylo dřevěné a celkem se v palácích prý nacházelo 9999 pokojů. Dnešní stav města už má jen málo společného s jeho původní podobou. Paláce totiž od doby svého vzniku prošly řadou rekonstrukcí a nevyhnul se jim ani požár.

magazin.cz

 

Lhasa

Jako zakázané město by se dala nazvat i Lhasa, někdejší působiště dalajlámů. Ti zde přebývali až do čínské invaze v roce 1959, kdy odtud musel v pořadí 14. dalajláma odejít. Do dnešních dnů se ve Lhase dochoval honosný palác Potála, který navenek působí jako pevnost. Bílé zdi v sobě ukrývají zhruba 1000 místností, jako je například škola mnichů či knihovna, a asi 10 000 svatyní. Více než polovinu obyvatelstva Lhasy tvořili mniši. Také dnes jich zde dost žije. Lhasa totiž zůstala centrem buddhismu.

magazin.cz

 

Kraj Yixian

V tomto čínském kraji se budete cítit jako v pohádce. Najdete ho jižním směrem od Žlutých hor a tvoří ho tři malebné vesničky – Xidi, Hongcun a Nanping. Možná vám kraj Yixian tak trochu připomene skanzen. Ve vesnicích se například dodnes dochovala celá řada staveb ze 14. století.

magazin.cz

 

Řeka Li

Na loďce se můžete po překrásné řece Li vydat třeba z čínského městečka Yangshuo. Které obklopují rýžová a čajová pole. Řeka protéká nádhernou krajinou, kterou si podél řeky můžete projet třeba na kole.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!