Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mallorca / foto: Shutterstock

Baleárské ostrovy: Perly středomoří

Baleárské ostrovy můžete znát také pod označením „perly středomoří“, „citrusové ostrovy“ nebo „malý kontinent“. Na tomto souostroví, které najdeme východním směrem od Španělska, si každý přijde na své.

Baleárské ostrovy jsou směsicí nejrůznějších kulturních vlivů či architektonických stylů. Vše navíc obklopuje nedotčená panenská příroda.

Baleárské souostroví tvoří celkem 151 ostrovů, ale jenom čtyři z nich jsou trvale obydleny. Strategická poloha, nádherná příroda a takřka neměnné slunečné počasí – to jsou hlavní důvody, proč jsou Baleárské ostrovy jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Evropě.

Mezi dávné dobyvatele Baleárských ostrovů patřili Féničané, Kartáginci, Řekové, Římané nebo Arabové. Těmi posledními pak byli Španělé. Všichni dobyvatelé se zapsali do dějin ostrovů i do jejich vzhledu a charakteru. Souostroví bylo pojmenováno podle vojenských složek Římanů, označovaných jako „bá-lé-yaroh“, což je překládáno jako „ti, kteří vrhají kameny“.

Největším ostrovem je známá Mallorca, která je také nejpopulárnější. Díky zdejšímu středomořskému klimatu je ostrov vhodným místem pro dovolenou kdykoli během roku. Milovníci cyklistiky sem například rádi míří na jaře či na podzim, kdy se zde teploty pohybují kolem příjemných 25 °C. V létě jsou pak průměrné teploty zhruba o pět stupňů vyšší. Déšť vás zde prakticky nezastihne.

Úředními jazyky Baleárských ostrovů jsou španělština a katalánština, místní vám však dobře porozumí, i pokud budete mluvit anglicky nebo německy.

Pokud chcete vidět, jak se ostrovy měnily pod vlivem nejrůznějších kultur, navštivte právě Mallorcu, konkrétně gotickou katedrálu La Seu, která byla ve 13. století přestavěna z původní arabské mešity. Jedná se o významnou architektonickou památku.

Turisté často vyhledávají také pro trávení aktivní dovolené pohoří Sierra de Tramuntana na severozápadě Mallorcy. Zde si užívají krásy přírody. Na Mallorcu ročně míří zhruba 12 milionů turistů, kteří zde najdou odpočinek v příjemném prostředí, místa jako stvořená pro výlety, na své si přijdou i milovníci sportu. Ubytování je zde na vysoké úrovni, pochutnáte si i na místních specialitách.

Druhým největším ostrovem Baleár je Menorca. Turisté sem míří zejména kvůli překrásným plážím, které tvoří bílý písek a vápencové skalní útvary. Na Menorce se nachází největší přírodní přístav Evropy, a to v hlavním městě Mahon.

Na Menorce najdete velké množství kamenných zdí (parets) a pousteven, které pamatují dávné obyvatele ostrova. Místní zajímavostí jsou talayotické megality a maurský obelisk.

Menorca se pyšní vůbec nejnižší kriminalitou za všech Baleárských ostrovů. Tradiční je zde výroba produktů z kůže – tašek a kabelek, opasků nebo oblečení. Všechny tyto věci si zde můžete samozřejmě zakoupit.

Za zmínku stojí i místní nádherná panenská příroda. Na ostrově se nachází 19 chráněných území, pro zachování rázu krajiny zde platí zákaz výstavby výškových hotelů.

Ostrov Ibiza žije hlavně v noci. To se plní všechny bary, noční kluby a diskotéky, kde je rušno až do rána. Turisté zde mohou využít místní DISCObusy, které je dovezou na všechny diskotéky, které si vyberou. Také většina obchodů na ostrově má otevřeno i v noci.

Kromě nočního života ostrov Ibiza nabízí bílou písečnou pláž dlouhou přes 200 kilometrů, solná pole nebo architektonické památky. Pokud chcete trochu klidu v kavárně nebo poznat historii ostrova, navštivte hlavní město Eivissa. Místní menší vesničky vás zase okouzlí svou původní ibizskou architekturou. Na nedalekém ostrově Vedra zase můžete vidět magnetickou horu, o které se mluví jak o španělském bermudském trojúhelníku.

Pokud by někoho náhodou omrzel noční život na Ibize, může se odtud vydat lodí na ostrov Formentera. Za půl hodiny člověk dopluje na úplný opak Ibizi. Ostrov Formentera je totiž plný klidu a ticha. Tomuto nejmenšímu ostrovu Baleárského souostroví se někdy přezdívá „ostrov Robinzonů“. Místní zajímavostí je maják Far de la Mola z roku 1861, jehož světlo je vidět ve vzdálenosti až 30 námořních mil.

Baleárské ostrovy jsou opravdu rozmanité. Na své si zde přijdou milovníci přírody, historie a architektonických památek, ale i turisté, kteří si rádi užívají noční život.

Baleárské ostrovy: Perly středomoří

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!