Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Slavné americké mosty: Který má vlastní píseň?

Vydejte se s námi poznat nejslavnější mosty Spojených států amerických.

Golden Gate Bridge

Ikonický oranžový most v San Franciscu byl dostavěn dne 19. března 1937. Slavnostně byl pak otevřen 28. května téhož roku, kdy po něm prošlo více než 200 tisíc lidí. Most je dlouhý 2,7 kilometrů. Golden Gate má hned několik „nej“, a to nejen amerických, ale i celosvětových. Jedná se mimo jiné o nejfotografovanější most na celém světě.

Pro Golden Gate je typická jeho oranžová barva. Aby bylo této zářivé barvy docíleno, museli ho dělníci opakovaně natírat. Tušili jste ale, že původně neměl mít most svou typickou oranžovou barvu? Plánováno bylo natření mostu černou nebo tmavě šedou barvou. Z toho nakonec sešlo, a to hlavně z jednoho prostého důvodu – oranžový most je lépe vidět, což ocení zejména lodě a letadla. Oranžová barva také lépe zapadá do okolí.

Queensboro Bridge

Tento most byl dokončen v roce 1909, aby spojil čtvrť Manhattan se čtvrtí Long Island City v New Yorku. Je dlouhý 1 kilometr a 135 metrů, vede nad řekou East River. Pod tímto mostem najdete Rooseveltův ostrov, na který se dostanete lanovou dráhou lemující Queensboro Bridge.

Queensboro Bridge má dokonce svou píseň! Složil mu ji Paul Simon a nese název The 59th Street Bridge Song (Feelin‘ Groovy). Svého času byl Queensboro Bridge nejdelším konzolovým mostem ve Spojených státech amerických. Díky své konstrukci pojme most až 182 950 motoristů. Od roku 2011 nese most oficiální název Ed Koch Queensboro Bridge, a to na počest starosty New Yorku v letech 1971 až 1989.

Seven Mile Bridge

Seven Mile Bridge je nejdelším segmentovým mostem na světě. Se svou délkou 11 kilometrů je také od roku 1982 nejdelším mostem na Florida Keys. Uprostřed mostu se nachází mostní oblouk vysoký 20 metrů. Díky tomu pod ním mohou pohodlně a bezpečně proplout lodě.

George Washington Bridge

Tento visutý most se klene přes řeku Hudson, aby spojil New York s New Jersey. George Washington Bridge je údajně vůbec nejvytíženějším mostem pro automobilovou dopravu na světě. Most je dlouhý 1 kilometr a 451 metrů, slavnostní otevření se konalo v roce 1931.

 

Coronado Bridge

Most byl dokončen v roce 1969, aby spojil mezi sebou města San Diego a Coronado. Coronado Bridge reprezentuje moderní americkou architekturu, zejména v noci je velmi působivá hra jeho světel. Most měří na délku 3 kilometry a 407 metrů. Jeho stavba si vyžádala 20 tun oceli.

Coronado Bridge je výhradně automobilovým mostem, ovšem od roku 2008 si ho mohou jeden den v roce, o „Bike The Bay“, projet i cyklisté.

 

Brooklyn Bridge

Přes East River se klene Brooklyn Bridge dlouhý 1 kilometr a 825 metrů. Jeho stavba byla dokončena už před dávnými 133 lety! Proto patří mezi vůbec nejstarší mosty v celých Spojených státech amerických.

Slavné americké mosty: Který má vlastní píseň?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!