Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
S kabriem pod vodu / foto: Rinspeed

Potápění? Jedině v kabrioletu!

Známá švýcarská společnost Rinspeed připravila pro motoristy a zároveň nadšené potápěče skutečnou lahůdku. První opravdu obojživelný automobil. Žádné plavení se po hladině, hezky mezi ryby.

První ponorka mezi automobily je navíc designově k sežrání, ostatně na povedené kousky jsme u Rinspeedu celkem zvyklí. Jestli nás podezříváte z toho, že je to jen nějaký fór, čistokrevná ponorka, která není schopna jízdy po souši, tak to vážně hoďte za hlavu. Neděláme si legraci.

 

Tenhle auťák umí nejen na silnici, ale i na hladině a pod hladinou. Úspěšné testy už proběhly na Floridě v tamním parku Silver Sprinte. SQuba, jak se vozidlo jmenuje, dokáže plout po hladině rychlostí 13 kilometrů za hodinu, pod vodou je o polovinu pomalejší. Dokáže se přitom ponořit až do hloubky deseti metrů.

 

Na silnici peláší 120 km/h a stovku udělá za 7,1 vteřiny. Pohání ho elektrický motor s 54kW ve 4500 otáčkách, točivý moment 160Nm v 1500 otáčkách.

 
Do výroby nejspíše ne

Oficiálně se SQuba představí v březnu na prestižním autosalónu v Ženevě a pro jeho výrobu se nechal šéf Rinspeedu Frank M. Rinderknecht inspirovat filmem "Špión, který mě miloval", což byla v pořadí desátá bondovka.


V té si jako Bond zařádil Roger Moore, jenž okouzlil diváky svým úžasným obojživelníkem, díky němuž překazil jeden z řady pokusů o celosvětovou destrukci.

 

Ve filmu se v ponorku měnil bílý Lotusa Rinderknechta to uchvátilo. „Byla to úžasná sekvence, sice animovaná, ale skvělá. A nyní se tahle fantazie stává pomalu skutečností. Takový je dnešní svět,“ řekl.

 

Na trh se ale SQuba nejspíše nedostane, zatím zůstane unikátním konceptem, ale kdoví. Třeba bude zájem o ni takový, že nakonec výroba začne. Tak co, chtěli byste ho?


Prohlédněte si video:

Chtěli byste takové auto?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 106