Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brač / foto: shutterstock

Modrá vlajka -  potvrzení kvality a čistoty pláží

Pokud si prohlédnete katalogy cestovních kanceláří, ve všech najdete obrázky krásně čistých, upravených pláží, které Vás lákají k vytoužené dovolené. Realita však bývá často odlišná.

Špinavá voda, povalující se odpadky, chybějící toalety či převlékací kabinky.

Jestliže se chcete vyhnout podobnému rozčarování a vsadit na jistotu nejčistších a nejlepších pláží, hledejte pláže označené Modrou vlajkou.

Ta je již od roku 1987 udělována  mezinárodní nevládní organizací FEE (Nadace pro environmentální vzdělávání), která se zaměřuje jak na kvalitu a čistotu vody, tak i na kvalitu poskytovaných služeb.

Hodnotí tak například možnost recyklace odpadů, pláže musejí mít bezbariérový přístup a musejí být vybaveny zdravotnickým zařízením, informačním centrem, zábavnými prvky, toaletami a převlékacími kabinkami.

Když bychom se zaměřili například na Chorvatsko, které bývá pro Čechy jednou z nejvyhledávanějších dovolenkových lokalit, ocenění za rok 2017 zde získalo 99 pláží, nejvíce jich naleznete na západní Istrii.

Modrá vlajka - koncepce sledování kvality
Modrá vlajka - koncepce sledování kvality

Podrobný přehled oceněných pláží lze získat na www.blueflag.org, kde se také dozvíte přesná hodnotící kritéria, podle kterých komise při udělování postupuje.

Ocenění však není permanentní. Aby se zajistilo dodržování podmínek programu, je značení Modrou vlajkou pouze propůjčené. Modrá vlajka se uděluje plážím vždy a pouze jen na jeden rok. Pokud se při další kontrole zjistí nedodržení některého z kritérií, může být pláži vlajka odebrána. Tím se zaručuje skutečné plnění podmínek programu a aktuální stav pláže.

Milovníci jachtingu mohou zároveň využít udělení Modré vlajky pro jachtařské přístavy, které dbá na dodržení pravidel jako nevyhazovat smetí nebo toxický odpad do moře, hlásit znečištění, či porušení předpisů, dodržovat pravidla rybolovu, podporovat a ochraňovat životní prostředí.

Pro letošní rok v již zmíněném Chorvatsku bylo oceněno 19 přístavů.

Dopřejte si tedy na svých dovolených kvalitu a hledejte na pláži Modrou vlajku!

Modrá vlajka -  potvrzení kvality a čistoty pláží

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!