Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petrohrad - Něva / foto: shutterstock

Petrohrad - klenot Ruska, Benátky severu

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (3.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Město na severozápadě Ruské federace ležící na pobřeží Finského zálivu a u ústí řeky Něvy otevře své brány fotbalovým fanouškům dne 19.června 2018, kdy se zde bude konat již 3. zápas fotbalového mistrovství. Kromě sportovních výkonů mohou fanoušci z celého světa využít volný čas k prohlídce toho nejzajímavějšího, co Petrohrad, známý jako "klenot na Něvě", nabízí.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Petrohrad bude hostit semifinále mistrovství na jednom z největších ruských stadionů. Unikátní projekt navrhl uznávaný japonský architekt Kišo Kurokawa. Zenit Arena, připomínající obří kosmickou loď po přistání, má být po Lužnikách druhým největším stadionem Ruska pro téměř 70 tisíc diváků.
Nový stadion nebude pouze jedním z největších v zemi, ale také z hlediska technologií jeden z nejmodernějších. Trávník a střecha budou pohyblivé, aréna bude vybavena systémem vnitřního vytápění. Dokonce i v těch nejtvrdších mrazech se bude na poli držet teplota nad nulou.
Vyhovovat požadavkům FIFA bude i městská infrastruktura. Po městě je možné se přepravovat metrem, které si svou krásou nezadá s moskevskou podzemkou.Plánuje se i rozšíření mezinárodního letiště Pulkovo, které bude s městem spojovat železniční expres.

Zenit Arena - Petrohrad
Zenit Arena - Petrohrad

Složitosti s financováním stavby!

Stavbu Zenit Areny provázelo od začátku několik problémů. Původní plány na dostavění, tenkrát ještě Gazprom Areny, byly na rok 2008. Našly se však chyby v dokumentech projektu, které odsunuly stavbu o několik let. Několikrát pozastavena stavba nového stadionu v Petrohradě se nakonec protáhla až na téměř jedenáct let, což se také v nemalé míře projevilo na konečné výši nákladů, a problémy s financováním byly na světě.
Původně měla totiž nový stadion financovat ruská společnost Gazprom, jež sponzoruje fotbalový klub Zenit Petrohrad. Gazprom ale z původního záměru ustoupil, a tak se financování ujalo město Petrohrad. Celkové náklady na výstavbu se vyšplhaly přes jednu miliardu dolarů, což ze Zenit Areny dělá jeden z nejdražších stadionů světa.

Co je zde zajímavého k vidění?

Petrohrad je druhé největší ruské město s více než pěti miliony obyvatel a procházely jím dějiny ovlivňující nejen Evropu, ale i celý svět. Žili zde ruští caři,  začala tu i socialistická revoluce, která změnila významnou část světa

na dlouhá desetiletí. Za druhé světové války bylo město obléháno fašistickými vojsky, což mu přineslo označení „město-hrdina“.
Mezi cizinci je Petrohrad nejpopulárnějším ruským městem, samotné město je vnímáno jako muzeum pod širým nebem. Kromě palácových a parkových komplexů, které jsou právem zařazeny do světového dědictví UNESCO, mohou turisté zhlédnout i nádherná kulturní představení v Mariinském divadle, vychutnat si pulzující ruch velkoměsta na slavné Něvské třídě, či zažít projížďku po řekách a kanálech říční tramvají.
Asi nejznámější památkou Petrohradu je impozantní Zimní palác, který v minulosti sloužil jako sídlo carské rodiny. Nachází se na Palácovém náměstí a je to ohromný reprezentativní komplex, neboť v minulosti byl Petrohrad hlavním městem celého Ruska.

Zimní palác
Zimní palác


U zimního paláce se nachází neméně slavné muzeum Ermitáž, které spolu s pařížským Louvrem nebo moskevskou Treťjakovskou galerií patří k největším muzeím světa. Vzhledem k velikosti muzea a jeho mimořádnému významu se doporučuje začít s prohlídkou hned ráno, neboť nejen znalcům bude prohlídka trvat několik hodin.

Petropavlovská pevnost s katedrálou tvoří jednu z nejstarších budov Petrohradu a jeho samotný základ. Lze odtud pozorovat populární otevírání mostů, hned tři z nich – Trojický, Birževoj a Dvorcový jsou vidět přímo od pevnosti.

Zajímavých historických památek a míst, které okouzlí nejednoho návštěvníka, je zde nepřeberné množství, a proto se vyplatí do Petrohradu zamířit nejen kvůli fotbalu.

Petrohrad - klenot Ruska, Benátky severu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!