Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
České Budějovice / foto: shutterstock

Jižní Čechy – romantický kraj rybníků, nabízející zajímavé zážitky

V Budějovicích by chtěl žít každý. Tuto hlášku asi všichni dobře známe. Ovšem i ti, kteří zde nežijí a do Jihočeského kraje zavítali, musí potvrdit, že na tom něco bude. Přírodu i historii najdete právě zde.

Příroda v jižních Čechách

Každý ví, že v tomto kraji je spousta rybníků. A ne nějakých malinkých. Abyste na člunu přeplavali Rožmberk, Bezdrev, Dehtář nebo třeba Svět, dá to pořádně zabrat. Jsou tu i typická rybářská města, jako je Třeboň, kde mají kapři dokonce velké sousoší uprostřed kruhového objezdu. Cestami kolem rybníků například na kole můžete strávit nejedno hezké odpoledne. Leží zde i (zatím) největší přehradní nádrž Lipno, která nabízí lodní dopravu mezi obcemi na jeho pobřeží. Tím ovšem výčet zajímavých přírodních míst nekončí. Na samé hranici kraje můžete navštívit Jezerní slať, nejstudenější místo naší republiky, kde žádnou zimu není problém 30 stupňů pod nulou a ranní mrazíky tu někdy bývají i v červenci. Můžete se taky vydat do tajuplného Boubínského pralesa, tam kde ještě dnes vládne příroda. Pro ty línější funguje lanovka na Kleť – šumavský vrchol s hvězdárnou.

Kam za památkami a zábavou?

Pokud chcete trávit v kraji nějaký čas, je dobré si zajistit kvalitní ubytování, například hotel v Českých Budějovicích. V jihočeské metropoli najdete zaprvé hodně památek a zábavy, ale díky své poloze uprostřed kraje to nebudete mít nikam příliš daleko. Z ostatních měst se odtud můžete vydat do nádherného Českého Krumlova, který je zanesen mezi památky UNESCO.  Trošku dál, směrem na západ je starobylý a romantický Vimperk, stejnou vzdálenost na opačnou stranu naleznete Jindřichův Hradec, Novou Bystřici s legendární Českou Kanadou a Dačice – moravské město ležící v Jihočeském Kraji. Pokud se vám chce nahlédnout trochu do historie, vydáte se na sever do Tábora – města husitů.

Budějice, Budějce nebo Budějky?

Ovšem největším městem kraje jsou samozřejmě České Budějovice. Jak poznáte někoho, kdo z nich opravdu je? Místní říkají svému městu prostě „Budějce“. Tedy žádné „Budějice“ nebo „Budějky“. Jinak zdejší žargon příliš odlišností nepřináší. Jedinou výjimkou je pojmenování pro párek v rohlíku. Zde se mu říká „pikador“, kdysi dávno tu byl stánek jakéhosi cizince, který párky prodával a takto je pojmenoval. Název se ujal a zakořenil až do dnešních dnů. Jakmile si nějaké ubytování v Českých Budějovicích zajistíte, ideálně v centru, můžete se začít seznamovat se samotným městem. Náměstí Přemysla Otakara je největším čtvercovým náměstím u nás a v noci to tu docela žije. Díky blízkosti Rakouska zde hodně slyšíte Němčinu a též německých nápisů je zde nadprůměrně. Po večeři v nějaké dobré restauraci si můžete dát promenádu kolem Vltavy, vyšlápnout si na Černou věž, nebo se projít na zámek Hluboká, kde uvidíte město jako na dlani.

Jižní Čechy – romantický kraj rybníků, nabízející zajímavé zážitky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!