Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovenská vlajka v Bratislavě / foto: shutterstock

Slovensko, to není jen Bratislava a Tatry!

Objevte zajímavá místa našich východních sousedů, která nejsou příliš zmiňovaná v turistických průvodcích, přesto však stojí za návštěvu. Vynechte pro tentokrát návštěvu hlavního města či turistku v Tatrách a poznejte nové.

Košice

Při návštěvě druhého největšího slovenského města pocítíte příjemnou a uvolněnou atmosféru. Město  sice není tolik turisticky navštěvované jako Bratislava, přesto nabízí mnoho možností. Můžete si zde užít různorodé kulturní zážitky a akce v kulturním centru Tabačka, nebo navštívit největší zoo na Slovensku. Milovníci dobrého jídla si vychutnají slovenskou pohostinnost v některé z mnohých hospůdek a obdivovatelé památek uchvátí majestátní gotická  katedrála sv. Alžběty.

Pieniny

Když hledáte únik z rušného města, doporučujeme strávit pár dní v Národním parku Pieniny. Místo ukryté na slovensko-polských hranicích působí tajemně a vzbuzuje dojem, že jste s ocitli o několik století v čase zpět. Místní obyvatelé jsou právem pyšní na zdejší nedotčenou přírodu a dozvíte se od nich mnoho zajímavých legend a pohádek spojených s tímto místem. Užijete si i plavbu člunem po řece Dunajec či prohlídku muzea v klášteře Červený Kláštor.

Husí svátek ve Slovenském Grobu

Téměř za hranicemi Bratislavy najdete vesničku Slovenský Grob. Ta se každý podzim promění v místo, kde se konají ty nejlepší a nejznámější husí hody na Slovensku. Každý si může vychutnat chutné šťavnaté husí maso nebo jemnou paštiku, kterou oceňují i francouzští gurmáni. Přestože je na Slovensku mnoho míst, kde se podávají kachní a husí lahůdky, nejslavnější je právě Slovenský Grob.

Banská Štiavnica

Toto bývalé hornické město v samém srdci země nadchne jak historky, tak milovníky přírody. V přilehlých kopcích se tyčí dva hrady, za návštěvu stojí Muzeum hornictví, zajímavá je také procházka starobylým centrem města. Při delším putování narazíte na "tajchy" , což jsou umělá jezera vytvořená hornickou činností. Není tedy divu, že toto místo je zařazeno na seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO.

Oponice

Nedaleko Nitry najdete renesanční zámek z 16. a 17. století, jehož knihovna je považována za nejkrásnější knihovnu na Slovensku. Je zde uloženo více jak 15 000 knih, včetně starých spisů od velikánů jako byl Isaac Newton, Goethe nebo Jan Amos Komenský. Na zámečku se můžete také ubytovat, vychutnat si exkluzivní jídlo a alespoň na chvíli se cítit jako šlechtici z dřívějších dob.

Slovensko, to není jen Bratislava a Tatry!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!